Deel dit artikel
-

Open source-ambassadeur moet koudwatervrees wegnemen

Erik Gerritsen, de kersverse ambassadeur voor open standaarden en open source software, moet overheidsambtenaren een zetje geven om over te gaan op open standaarden en open source-software, iets waar veel overheidsmanagers nog niet goed bekend mee zijn.

Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken heeft Gerritsen benoemd als ambassadeur in deze rol. Hij moet medeoverheden, (semi) publieke sectoren en het ICT bedrijfsleven te informeren over het actieplan ‘Nederland Open in Verbinding’.

Het plan waarin een belangrijke rol is weggelegd voor open standaarden en open source-software, bestaat alweer een jaar. "We zijn nu bezig om te onderzoeken hoe het er precies voor staat. Die resultaten komen in november naar buiten", aldus een woordvoerder van het ministerie.

Nog niet bekend

Het is de taak van Gerritsen om de maatregelen uit het plan breder te verspreiden. "Het is nog niet overal bekend, daar kunnen we open en eerlijk in zijn", laat de woordvoerder weten.

De ambassadeur moet met behulp van succesvoorbeelden het open source-beleid van medeoverheden een impuls geven. In sommige gevallen zal Gerritsen optreden als bemiddelaar en begeleidt hij overheidsorganisaties bij de overstap.

Succesverhalen

De succesvoorbeelden binnen de overheid zijn nu nog dun gezaaid. Het Octrooiencentrum Nederland (OCNL) liet woensdag weten voor een deel te zijn overgestapt op open source-software in navolging van het actieplan ‘Nederland Open in Verbinding’.

De aanstelling van een ambassadeur stond niet in het actieplan, maar er is goede ervaring opgedaan met Marco Pastors die door Heemskerk werd benoemd als ambassadeur e-factureren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond