Deel dit artikel
-

OpenAI plug-ins verbinden ChatGPT met derde apps

ChatGPT van OpenAI wordt een stuk geraffineerder én actueler nu het, via plug-ins, kan koppelen met diensten als Klarna, Instacart, OpenTabel en Zapier. En het web.

Kenners verwachten dat er een totaal nieuwe generatie apps aankomt nu OpenAI zijn bereik verlegt naar buiten het eigen domein. Immers, het lab van oprichter Sam Altman trainde zijn modellen eerst op eigen data. Met het vrijgeven van een protocol voor plug-ins kunnen derden direct hun data aan ChatGPT koppelen.

Plug-ins zijn momenteel enkel beschikbaar voor een kleine groep betalende gebruikers van ChatGPT in de VS en Canada. Die groep wordt mettertijd opgerekt.

Gebruikers kunnen behalve tekstopdrachten nu ook video, fotografie, audio en bijvoorbeeld CSV-bestanden uploaden.

Bedrijven die reeds plug-ins bouwden voor ChatGPT zijn: Expedia, FiscalNote, Instacart, Kayak, Klarna, Milo, OpenTable, Shopify, Slack, Speak, Wolfram en Zapier. Zelf publiceert OpenAI er twee. De een kan overweg met programmeervraagstuken (een Python interpreter). De andere is een webbrowser. Concreet betekent dat dat ChatGPT’s kennis van de wereld niet stopt in september 2021, maar zo actueel is als Bing Search’ kennis van de wereld. Het nu.

De grootste aandeelhouder van OpenAI is Microsoft. De software van het onderzoekslab draaien dan ook op de Azure-cloud. Critici wijzen erop dat OpenAI is opgericht als een open source non-profit die gedetailleerde onderzoeken publiceert maar dat nu optreedt als een closed source commercieel bedrijf.

Hieronder twee videodemonstraties met walkthroughs door de plug-ins:

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Wetenschappers aan Stanford trainden een nieuw AI-model (Alpaca) op ChatGPT en bouwen zo een open source systeem dat praktisch even goed lijkt te zien als dat van OpenAI. Een uitleg:

Foto: Sam Altman (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond