Deel dit artikel
-

Openlot: sms-loterij in Tanzania opgezet

Het Nederlandse Openlot uit Amsterdam, maker van mobiele interactieve spelsystemen, heeft de Tanzaniaanse loterij-exploitant Selcom Gaming geholpen met het opzetten van een sms-loterijsysteem in dat land. Het is de eerste sms-loterij op het Afrikaanse continent en Tanzanianen zijn daarmee de eerste die de loterij kunnen spelen met hun mobiele telefoon.

De Tanzaniaanse sms-loterij is op 22 september live gegaan. Spelers kunnen met behulp van hun mobiele telefoon op sportwedstrijden wedden en meedoen aan de loterij.  Ze betalen met hun mobiele telefoon door middel van SMS. Er is een leeftijdscontrole zodat alleen volwassenen kunnen meedoen aan de loterij en Openlot’s SMS Secure technologie zorgt ervoor dat het systeem veilig is.

Spelers worden via een SMS in het Engels of in het Swahili ook op de hoogte gesteld of ze gewonnen hebben. Winnaars worden naar een bankkantoor verwezen, waar zij zich identificeren en uitbetaald krijgen. Het management van de loterij en overheidsinspecteurs kunnen de verkopen in real-time volgen.

Selcom Gaming verwacht veel van de sms-loterij. “Er zijn dit jaar 85 procent meer mobieltjes verkocht dan vorig jaar en er zijn nu al meer mobieltjes dan internetaansluitingen. Wij geven het Tanzaniaanse publiek de mogelijkheid om op elk moment en vanaf elke plek te spelen. Behalve prijzen, gaat het geld grotendeels naar overheidsprogramma’s,” zegt Sameer Hirji, directeur van Selcom Gaming.

“Het was interessant om in de Afrikaanse markt te werken en om samen met de loterij ervoor te zorgen dat het spelen simpel en leuk is. Afrika biedt geweldig veel mogelijkheden voor loterijexploitanten en voor Openlot omdat de verkoop van loten via de mobiele telefoon veel makkelijker is dan de fysieke distributie van loten,”  zegt projectmanager Bram Cohen van Openlot.

Op de vraag hoe Openlot in aanraking is gekomen met Selcom antwoordt Cohen: “Ze hebben ons benaderd via de website. Het bleek dat ze zich al een tijdje aan het oriënteren waren op een systeem dat spelen via sms mogelijk maakt. Dat bleken maar een paar partijen te zijn. Zo kwamen ze uiteindelijk bij ons uit.” Er zijn volgens Cohen ook plannen om het aantal spellen uit te breiden. Verder heeft Selcom plannen om actief te worden in landen als Kenia, Oeganda en Ruanda.

Openlot zelf heeft inmiddels al weer contacten gelegd in Nigeria en Zuid-Afrika. Wellicht zitten daar interessante vervolgopdrachten in. Openlot werkte tot nu toe vooral voor bookmakers in Ierland en Engeland zoals Paddy'Power, Sports.com en Betandwin. Ook wordt er gewerkt aan een sms-loterij in Griekenland, maar dat is nog niet helemaal rond. Openlot wilde ook een sms-loterij in Nederland ontwikkelen, maar daar stak minister Donner toen een stokje voor.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond