Deel dit artikel
-

Opinie: Microsoft moet Windows Phone gratis weggeven

Velen voorspelden dat het zou gaan gebeuren: Microsoft die de mobiele divisie van Nokia overneemt om zo nog harder te kunnen concurreren met zijn belangrijkste rivalen Apple en Google.

In de huidige marktverhoudingen staat Microsoft op achterstand als het te veel afhankelijk is van derden voor de adoptie van Windows Phone. Dat ging al moeizaam, zeker omdat Google een gratis (dat wil zeggen: open source) variant levert. Dan is de keuze snel gemaakt. Nokia leek op zijn beurt ook veel te afhankelijk te worden van zijn suikeroom Microsoft.

Google zag al veel eerder de noodzaak van eigen hardware-ontwikkeling en nam het Amerikaanse Motorola over. Vooralsnog heeft die acquisitie de verstandhoudingen niet verstoord. Android blijft  immers gratis voor licentiehouders en dat Google ook nog eens eigen hardware ontwikkelt (buiten Motorola om) schijnt fabrikanten nauwelijks te storen. Het is immers een level playing field, waarin een ieder de beste hardware op basis van dezelfde software kan ontwikkelen. Bovendien profiteert Google alleen maar van het sterk stijgende marktaandeel van Android, want Android zit vol Google-diensten die wel geld opleveren.

Voor Microsoft ligt dat anders. Het bedrijf levert het Windows Phone OS niet gratis (laat staan als open source) en nu het zelf smartphones op de markt gaat brengen worden de verstandhoudingen helemaal op scherp gesteld. Eerder wekte Microsoft al ergernis bij zijn partners door zelf een tablet (Surface) in de markt te zetten, terwijl derden het volle pond voor een licentie van Windows 8 (de tabletversie) moesten betalen. Het resultaat: betrekkelijk weinig afnemers voor een Windows 8 RT-licentie.

Waar Apple al sinds de oprichting heeft gekozen voor exclusiviteit, zou Microsoft de weg van Android kunnen bewandelen door Windows Phone licenties gratis te verstrekken. Anders dan Apple heeft Microsoft immers wel diensten die vergelijkbaar zijn met die van Google.

Op de desktopmarkt heeft Microsoft nog altijd geen concurrentie van betekenis. Het gratis Linux is voor de grote massa nooit een serieus alternatief gebleken. Maar in de mobiele wereld kan Microsoft het huidige licentiebeleid moeilijk handhaven, tenzij het altijd een nichespeler wenst te blijven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond