Deel dit artikel
-

Oplichting via Marktplaats harder aangepakt

De rechtspraak lijkt strenger op te treden tegen oplichting met concertkaartjes via internet. Een 25-jarige vrouw uit Diemen is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 12 maanden celstraf waarvan drie maanden voorwaardelijk. Dat ondanks een relatief lage omzet van vijduizend euro.

In een periode van tweeënhalf jaar heeft de vorige week veroordeelde vrouw via Marktplaats bijna vijftig personen opgelicht. De vrouw bood kaartjes aan voor onder meer de musical Soldaat van Oranje, het Solar Festival, een concert van Bruno Mars en Lowlands. Het geld werd geïnd, maar de kaartjes nooit geleverd.

Ook verkocht ze hetzelfde digitale kaartje aan meer personen, zodat alleen degene die het als eerste gebruikte een geldig kaartje had. Daarnaast deed de vrouw zich voor als bonafide verhuurder van een woning en verkoper van kleding. Ook in deze gevallen inde ze geld, maar leverde ze geen woning of kleding.

Volgens de officier van justitie bekommerden de vrouw en haar vriend zich totaal niet om wat hun handelen eventueel met de slachtoffers zou doen. De eigen schulden van het stel moesten worden afbetaald. Dat was het belang. ‘Verdachte had van meet af aan niet de intentie om kaarten te leveren. Het was haar er steeds om te doen misbruik te maken van de betrekkelijke anonimiteit en afstandelijkheid van communicatie over internet en de omstandigheid dat bij dergelijke transacties betaling en levering niet gelijktijdig kunnen plaatsvinden. De gedragingen kenmerken zich door grootschalig en geraffineerd handelen’, aldus het OM.

Oplichting op internet verplaatst zich steeds vaker naar malafide webshops. Volgens coördinator Harry Jongkind haken oplichters handig in op wat mensen op hun verlanglijstje hebben staan, vooral telefoons, spelcomputers en tv’s. Sommige van deze nepbedrijven maken zelfs reclame op radio en tv. Het Meldpunt Internetoplichting van de politie krijgt inmiddels circa 3600 aangiftes per maand. Slechts een fractie daarvan wordt onderzocht. Per maand worden er zo’n tien malafide shops gesloten.

Oplichting via Marktplaats blijft in trek, vooral bij veelplegers die ondanks straf gewoon verder gaan. De Diemense had al meerdere veroordelingen op haar naam staan voor oplichting, diefstal en valsheid in geschrifte. Zij verklaarde haar delictgedrag door een ‘opeenstapeling van negatieve ervaringen, beginnend in haar vroege jeugd’.

De rechtbank heeft de vorderingen van de benadeelde partijen toegewezen en de schadevergoedingsmaatregel opgelegd.

Deel dit bericht

5 Reacties

Stichting WebwinkelKeur

Helaas merken wij zelf ook dat oplichting ook professionelere vormen begint aan te nemen. Zo worden er ook professionele webwinkels opgetuigd die voor de consument moeilijk te onderscheiden zijn van “echte”. Een recent voorbeeld was nog “mijngratisbox” welke zelfs via radio commercials adverteerde.

Goed dat men dus strenger is, echter blijft het erg moeilijk om in een vroeg stadium oplichting aan te tonen. Het aantonen van de intentie daarin is erg moeilijk. Het lijkt me goed om met de branche gezamenlijk te bespreken hoe we dergelijke problemen kunnen aanpakken. Uiteindelijk leiden de goeden namelijk onder de kwaden…

Davey

En terecht, hadden ze al veel eerder moeten doen, als je het tegenwoordig hoeveel mensen hun geld verliezen door op marktplaats te kopen, schandalig..

Angelique

Nou hard aangepakt, ik ben ook opgelicht aangegeven bij de politie en als je dan een paar x mailt of ze al meer weten krijg je mail terug dat als ze iets weten contact met je opnemen. Na 2 jaar lijkt mij toch dat ik dat nog wel een keer mag mailen en dan krijg ik een mail dat ik niet meer mag mailen!!
Wel heel veel geld weg van mijn kinderen die er voor gespaard hebben.
Marktplaats doet er ook niets aan, ik had zijn naam en banknummer erop geplaatst en dan krijg ik wel ineens bericht van marktplaats dat ik dat eraf moet halen pffffffffff
Zullen het allemaal vriendjes van elkaar zijn, marktplaats, politie en diegene die het geld innen!!!

wies Griek

Nou zo te zien is dat de dame waardoor ik ben opgelicht met kaartjes soldaat van Oranje.
Nu staat er schadevergoedingsmaatregel opgelegt…..ja…….wat moet ik als slachtoffer er voor doen en beter nog waar kan ik die schadevergoedingclaimen??? Hoop hier een antwoordt op te krijgen zodat ik de betaalde €75 euro betaald krijg en dan heb ik het nog niet eens over de teleurstelling dat we niet konden gaan.

Janneke Peters - All4Kayleigh

Graag zou ik ook zien dat er iets gedaan zou worden aan mensen die iets bestellen, zeggen betaald te hebben, maar niets betalen, in de hoop dat ze het artikel toch krijgen…

Ik heb nu een slechte beoordeling door angelique en douwe op Marktplaats, terwijl zij niet eens heeft betaald voor haar item!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond