Deel dit artikel
-

Oplossing in zicht voor Friese 5G-drempel

Nederland kan een landelijk dekkend 5G-netwerk krijgen als de veiligheidsdiensten de afluisterpost in Burum verhuizen. Het lijkt erop dat die naar het buitenland verhuist.

Dat melden bronnen aan de NOS.

De verhuizing is een praktische oplossing voor het probleem dat de veiligheidsdiensten en de telecomoperators elkaar in de weg zitten met het 5G-spectrum. Beiden communiceren in de band rondom 3,5 GHz. Het belang van de een is staatsveiligheid, dat van de andere commerciële vooruitgang.

Of dit een definitief besluit wordt, moet nog blijken. Een andere optie is dat telecombedrijven de band gaan delen met diensten als AIVD en MIVD. Daar zouden beide partijen echter geen voorstander zijn.

Als het frequentieprobleem is opgelost dan kan het Agentschap Telecom het veilingproces opstarten.

De nieuwe 5G-netwerken kunnen bijvoorbeeld miljoen apparaten op een vierkante kilometer tegelijk kunnen bedienen. Met gigabitsnelheid en met een latency van onder de milliseconde. In theorie. Het zijn vooral apparaten en industrieën die hiervan profiteren. De gedachte is dat 5G-netweken een nuttig fundament vormen voor het internet of things, autonoom rijdende auto’s, smart city-omgevingen, landbouw en bijvoorbeeld AR/VR.

Foto: Bert Kaufmann (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond