Deel dit artikel
-

‘Opmars immersieve technologie maakt publiek debat urgent’

Het wordt steeds urgenter om als samenleving na te denken over nieuwe technologie, waarmee je wordt ondergedompeld in een digitale wereld. Dat concludeert het Rathenau Instituut in de nieuwe podcast ‘Ondergedompeld in een nieuwe werkelijkheid’.

Grote techbedrijven investeren miljarden in zogeheten immersieve technologie. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om virtual reality (VR), waarbij je via een VR-bril in een digitale wereld stapt. Of augmented reality (AR), waarbij je via een bril of je telefoon een digitale laag legt over de fysieke werkelijkheid.

Voor de podcast bezochten onderzoekers Stefan Roolvink en Wouter Nieuwenhuizen locaties waar nu al gewerkt wordt met deze technologie. Ze nemen de luisteraar mee naar scholen, musea en een kliniek voor geestelijke gezondheidszorg. Ook praten ze met filosofen, kunstenaars en psychologen over de kansen en risico’s van deze technologie.

Uit de podcastgesprekken blijkt dat immersieve technologie veel nieuwe mogelijkheden biedt, bijvoorbeeld bij het lesgeven of behandelen van angstklachten. Maar bepaalde ethische vragen komen bij vrijwel alle toepassingen terug. Wie heeft controle over de data? Wat doet de technologie met je gevoel van menselijkheid, en je omgang met anderen? En hoe zit het met rechtvaardigheid: levert immersieve technologie voor iedereen dezelfde kansen op?

Het is belangrijk om nú te bedenken hoe we publieke waarden, zoals privacy en autonomie, willen waarborgen bij immersieve technologie, zegt Nieuwenhuizen. ‘We moeten voorkomen dat de macht komt te liggen bij een beperkt aantal grote bedrijven of overheden.’

Aflevering 1 en aflevering 2 zijn vanaf vandaag te beluisteren op Rathenau.nl en in verschillende podcastapps. De komende weken worden de volgende vier afleveringen gepubliceerd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond