Deel dit artikel
-

Oprichter DigiCash terug met ‘kwantumbestendige berichtendienst’

De bekende cryptograaf David Chaum, in de jaren negentig betrokken bij het Nederlandse DigiCash, heeft een nieuw product xx messenger gelanceerd, naar eigen zeggen de eerste ‘kwantumbestendige berichtendienst’ ter wereld.

Met de xx messenger kunnen gebruikers in realtime met elkaar communiceren via honderden zogenoemde ‘nodes’ (gedecentraliseerde knooppunten) verspreid over de hele wereld. De app is beschikbaar voor iOS en Android. Er zijn functionaliteiten voor groepschat en het delen van foto’s en audio.

In tegenstelling tot bestaande berichtenapps, gebruikt xx messenger kwantumbestendige cryptografie om te voorkomen dat berichten worden gekraakt, en cMix-software om metadata (informatie over de identiteit van de zender en de ontvanger, de tijd en plaats van verzending) te verbergen of te vernietigen.

Willekeurige xx-nodes versleutelen sets van 1000 berichten, die vervolgens op hun beurt herhaaldelijk worden gemixt en ook weer worden versleuteld met kwantumbestendige cryptografie. De informatie die zenders en ontvangers aan elkaar koppelt, wordt vernietigd.

De huidige berichtversleuteling is niet kwantumbestendig. Experts verwachten dat kwantumcomputers vroeg of laat in staat zullen zijn om berichten te ontcijferen die zijn versleuteld met behulp van bestaande encryptietechnieken. Alleen berichten die zijn verzonden via xx messenger blijven privé, nu en in de toekomst, belooft Chaum.

Ieder bericht dat gebruikers via xx messenger verzenden, reist langs vijf nodes die willekeurig gekozen zijn uit honderden xx-nodes wereldwijd. Er is geen centrale server die overheden kunnen confisqueren, en geen mogelijkheid voor bedrijven om spyware toe te voegen of gegevens uit de database te halen.

Het xx netwerk dat de xx messenger ondersteunt, is een decentrale blockchain, en wordt beheerd op transparante software die draait op meer dan 350 onafhankelijke nodes in meer dan 80 landen.

Chaum werkte in de jaren negentig aan het Nederlandse DigiCash, een bedrijf dat was gevestigd op het Science Park in Amsterdam-Oost. Chaum was sinds de tweede helft van de jaren tachtig aan het CWI verbonden als hoofd van de afdeling cryptografie. In 1982 had hij een dissertatie geschreven over de manier waarop een blockchain-achtige technologie zou kunnen worden ontwikkeld om digitale transacties mogelijk te maken zonder dat daar een toezichthoudende autoriteit voor nodig was. Hoewel ING wilde investeren, en Microsoft het digitale geld wilde integreren in Windows 95, kwam het bedrijf gewoon te vroeg.

Chaum heeft Nederland al enige tijd geleden verlaten en werkt nu in Los Angeles.

De xx messenger is reeds beschikbaar in de app stores van Android en Apple.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Michiel Klonhammer

Digicash was een fenomeen in zijn tijd en leuk om te lezen dat David Chaum nog actief is. De app lijkt in NL nog niet beschikbaar te zijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond