Deel dit artikel
-

Oprichter Rob Glaser pompt 10 miljoen dollar in RealNetWorks

Oprichter Rob Glaser van RealNetworks pompt 10 miljoen dollar in de onderneming die hij 25 jaar geleden oprichtte. Het bedrijf uit Seattle zet een nieuwe koers in: die van gezichtsherkenning.

RealNetWorks, toen nog Progressive Networks, werd in 1994 opgericht door Rob Glaser, die in het verleden bij Microsoft had gewerkt. Het bedrijf maakte naam met streaming audio, waarmee Glaser destijds een internetprimeur had te pakken. 85 procent van alle streaming content kwam rond 2000 voor rekening van het Real formaat (Real Player).

Maar al gauw kwamen er rivalen op de markt en raakte Real zijn monopolie kwijt. Sindsdien werkte RealNetWorks aan uiteenlopende technieken. Een aantal jaren terug lanceerde het bedrijf de app RealTimes, die van video en foto’s op smartphones interactieve collages maakt. Dat werd geen succes en regelmatig moest het bedrijf afslanken.

Nu is alle hoop gevestigd op de SAFR kunstmatige intelligentie waarmee gezichten ook onder moeilijke omstandigheden goed zijn te herkennen. SAFR kan bijvoorbeeld worden verwerkt in camera’s.

Het bedrijf zette vorig jaar 172 miljoen dollar om. Grootste investeerder is de legendarische muziekdienst Napster (voorheen Rhapsody), waarin RealNetworks een belang heeft. Kennelijk is de investering van 106 miljoen dollar niet voldoende, want er moet geld bij. Met klanten als PwC, Digifort en Genetec maakt de onderneming verlies.

In 2010 legde Glaser zijn functie als CEO neer, om uiteindelijk weer terug te keren. ‘Ik geloof sterk in wat we doen,’ zegt Glaser tegen GeekWire over de nieuwe investering.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond