Deel dit artikel
-

Oprichter Spotify investeert 1 miljard euro in Europese techstarters

De oprichter van Spotify, de Zweed Daniel Ek, belooft dat hij komende tien jaar een miljard euro van zijn privé vermogen zal investeren in Europese techbedrijven.

Zojuist kondigde hij tijdens een webinar van het event Slush aan op zoek te gaan naar ‘moonshot projecten’ om in te investeren. De Zweed zei dat Europa meer bedrijven teekals Spotify, Klarna, Zalando en Adyen nodig heeft. Start-ups die uitgroeien tot giganten.

De tijd dat Europese start-ups Amerikaanse ideeën kloonden is voorbij. Er is genoeg kennis, ondernemerschap en creativiteit om eigen lokale ideeën te laten floreren. Eks grootste bezwaar op hun huidige situatie is dat bedrijven van het continent te makkelijk voor het grote geld van Amerikaanse kopers zwichten.

Samen met Europese investeringsbedrijven zoekt hij aansluiting tot wetenschappers, ondernemers, investeerders en overheden om groeigeld te steken in – wat heet – deeptech. Dat is jargon voor faciliterende infrastructuur on ontwrichtende concepten zoals kunstmatige intelligentie, biotechnologie en materiaaltechnologie, maar ook gezondheidszorg en onderwijs hebben zijn interesse.

Ek gaat zich bewegen in de hoek van het durfkapitaal: financiering van hele prille ideeën die zich nog niet bewezen hebben. Start-ups, zoals een Orchest.io uit Rotterdam bijvoorbeeld, komen daarvoor al snel in de VS terecht. Europese investeerders durven de onzekere gokken vaak niet aan.

Daniel Ek heeft een geschat privé vermogen van rond de vier miljard euro. Toen hij als 22 jarige zijn Spotify begon, thuis werkend met een simultane 100 Mb/s-verbinding, werd hem vaak de vraag gesteld naast welke baan hij dat deed. Dat was tekenend voor de Zweedse en wellicht Europese risicomijdende opvatting over ondernemingen beginnen. Die sfeer is in Stockholm na successen als Klarna en Spotify helemaal omgeslagen. De succesvolle ondernemers uit die sferen gedragen zich nu als, in Eks woorden, tentpalen voor ambitieuze starters.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

(Bekijk op YouTube)

Foto: LeWeb (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond