Deel dit artikel
-

Oprichter techgigant Yandex weg vanwege Europese sancties

Miljardair-oprichter Arkady Volozh van de Russische techgigant Yandex heeft ontslag genomen vanwege Europese sancties.

De Europese Unie nam Arkady Volozh vrijdag op in haar nieuwste pakket sancties tegen Rusland, verwijzend naar de rol van zijn bedrijf bij het ‘promoten van staatsmedia en verhalen in de zoekresultaten’ en het verwijderen van ‘content met betrekking tot de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne’.

Volozh (58) neemt volgens The Moscow Times ontslag als uitvoerend directeur en CEO en en stapt ook de raad van bestuur van het bedrijf. In een verklaring noemt Volozh de sancties ‘misleidend en uiteindelijk contraproductief’.

Het bedrijf zelf – ook wel de Russische Google genoemd – valt niet onder de westerse sancties. Vorige maand kondigde de techreus trouwens aan dat het zijn digitale nieuws- en blogproducten wil verkopen aan VK, de Russische Facebook.

Plaatsvervangend CEO Tigran Khudaverdyan trad in maart al af nadat hij door de EU was gesanctioneerd, samen met Yandex-topvrouw Elena Bunina.

Yandex, statutair gevestigd in Nederland, is de grootste Russische zoekmachine en vertegenwoordigt volgens het bedrijf in het vierde kwartaal van 2021 meer dan 60 procent van de zoekopdrachten op internet in het land.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond