Deel dit artikel
-

“Optimisme beleggers naar dieptepunt”

Het optimisme van beleggers in de VS is in oktober naar een absoluut dieptepunt gezakt. Beleggers maken zich steeds meer zorgen over de vooruitzichten voor de economie en de financiële markten in het komende jaar. Dat blijkt uit de 'Index of Investor Optimism ', een gezamenlijk initiatief van financiële dienstverlener UBS en onderzoeksbureau Gallup.

De Index of Investor Optimism werd gestart in 1996 en kreeg een basislijn van 124 punten. Op het ogenblik staat de index op slechts 29 punten, terwijl deze in september nog op 60 punten stond.

De index wordt samengesteld op grond van onderzoek onder 1001 willekeurig gekozen beleggers uit de hele VS. De Amerikaanse belegger wordt gedefinieerd als "elk hoofd van een huishouding of partner van deze persoon die tenminste tienduizend dollar heeft om te beleggen". Bijna veertig procent van de Amerikaanse huishoudens kan zodoende als belegger worden beschouwd.

Voor het eerst sins het bestaan van de index zegt minder dan de helft van de beleggers dat het nu een goede tijd is om te beleggen in de diverse markten. Tegelijkertijd zegt 58 procent van de grote beleggers (zij die meer dan 100.000 dollar te besteden hebben) dat het nu juist een goed moment is om zich in te kopen. Onder de kleine beleggers (degenen die tussen de tien- en honderdduizend dollar te vergeven hebben) is 43 procent die mening toegedaan.

Wat verwachtingen over economische groei voor de komende twaalf maanden betreft is slechts 38 procent van de beleggers optimistisch, in september was dat nog 49 procent. Over de verwachte ontwikkeling van de aandelenmarkten is slechts 33 procent positief, een daling met vijf procent vergeleken met de verwachtingen in september. Iets beter is het gesteld met de verwachtingen voor korte-termijn opbrengsen. In oktober is 8,1 procent daarover positief, in september was dat 7,6 procent. Volgens de onderzoekers is deze stijging te verklaren door de bijdrage van de minst ervaren beleggers (degenen met minder dan vijf jaar ervaring). Onder deze groep steeg het optimisme over korte-termijn opbrengsten van 9,7 procent in september naar 14,5 procent in oktober.

De Index geeft sinds januari 2002 ook een Europese tegenhanger, gebaseerd op opvattingen in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje. In oktober bereikte deze index 33 punten, waarmee de uitslag dus nauwelijks verschilt van de Amerikaanse versie.

Deel dit bericht

5 Reacties

Van Doorn

Interessant dat die index zo laag staat, juist nu het erop lijkt dat beurzen weer een beetje gaan stijgen. Uit een stemming die ik {las; http://www.beursgorilla.nl/poll/results/021005.htm }, blijkt juist erg optimisme, maar misschien komt dat juist omdat dit beleggers zijn die graag zouden willen dat de koersen gaan stijgen. Dat maakt het nou juist zo moeilijk. Het zou interessant zijn om alleen mensen te laten stemmen die geen aandelen bezitten. Dan wordt het waarschijnlijk objectiever.

Anders Floor

Ach, mensen, zie het toch eens van de zonnige kant: het pessimisme is gestegen naar een absoluut hoogtepunt.

Arjan

Toeval of niet? Op de dag dat Emerce dit publiceerde, zakte de beurs met bijna 5%. Geen slechte voorspelling dus.

Henny van der Pluijm

Dat de index zo laag staat, moet positief worden uitgelegd. Uit langjarig onderzoek door diverse Amerikaanse onderzoeksinstituten – die wat dieper ingaan op de materie – blijkt dat het optimisme van beleggers en van handelaren omgekeerd evenredig is met de toekomstige ontwikkeling van de effectenbeurzen. In april 2000 was het optimisme op zijn hoogtepunt, weet u nog wel? Dus als iedereen pessimistisch is, kan de beurs alleen maar stijgen. Is ook logisch.

Jan Kuiper

Opvallend dat de Amerikaanse optimisme index en Europese optimisme index maar heel weinig verschillen, terwijl de Dow in vergelijking met de Europese aandelen index (FTSE europe) veel minder is gezakt. Dus… beleggen in Europa dan maar?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond