Deel dit artikel
-

‘Opvolger’ XS4ALL heet Freedom Internet

De nieuwe internetprovider die qua DNA voortkomt uit XS4ALL, ontstaan uit publiek support en crowdfunding, gaat Freedom Internet heten. Belangstellenden kunnen vanaf vandaag lid worden.

Zojuist maakten de initiatiefnemers de naam van Nederlands jongste internetprovider bekend. Freedom Internet is de naam, het domein freedom.nl is in bruikleen van Bits of Freedom en in het eerste kwartaal van 2020 zal de eerste internetverbinding met televisie en telefonie worden opgeleverd via koper en glasvezel.

De beloofde strijdlust laat zich direct al zien, want Freedom wil ook diensten via het kabelnetwerk van VodafoneZiggo gaan leveren. Van Europa moet de kabelprovider zijn netwerk openstellen, maar het bedrijf zelf is het daar niet mee eens. Een dezer dagen wordt een uitspraak verwacht in een beroepszaak tegen de ACM.

“We maken ons hard voor reeële, transparante, cost-based tarieven voor de toegang op de infrastructuur van koper, glas, kabel en mobiel. De Nederlandse tarieven zijn veel te hoog als gevolg van gebrek aan concurrentie op de telecommarkt.”

Wie vandaag voor vijftig euro founding member wordt, krijgt alvast een eigen @freedom.nl-mailadres en mag een internetdomein kiezen. Daar kunnen klanten, ze worden ook wel leden genoemd, hun eigen mailadressen onder hangen. Domeinen, en dus e-mailadressen, zijn overdraagbaar. Wie zijn abonnement bij Freedom opzegt, is niet per definitie zijn mailadres kwijt.

Naast e-mail en een webdomein helpt de provider, net als XS4ALL nu ook doet, zijn abonnees met de beveiliging van de eigen systemen via virusscanners, firewalls, spamfilters, bescherming tegen spyware, encryptie en VPN’s.

Voor de technische realisatie van e-mail werkt de provider samen met Soverin, voor telefonie met Voys, BIT levert de serverruimte en de modems worden geleverd door de maker van FRITZ!Box’en AVM.

Een van de initiatiefnemers achter de ‘reïncarnatie van XS4ALL’, Kirsten Verdel, over de publieke support die zij en haar collega’s ervaren: “Sinds KPN op 10 januari bekendmaakte met XS4ALL te stoppen en wij ons initiatief begonnen, ontvingen we krankzinnig veel steun. De motivatie van vrijwel iedereen is dat ze het een mooi initiatief vinden. Freedom streeft niet naar winstmaximalisatie en groot marktaandeel. Het krijgt een serieuze publicaffairstak met een groot budget die actief lobbyt voor vrijheid en privacy online.”

Om break-even te draaien, heeft Freedom circa 25.000 klanten nodig. Het doel is om binnen drie jaar zestigduizend abonnees te hebben. Bij dat aantal kan het bedrijf met een winstmarge van vijftien procent opereren. De winst wordt geïnvesteerd in het nastreven van de ideële doelen.

Vorige week haalde de actiegroep die het werk verricht, een kernteam van vijf à tien man en een flexibele schil van nog eens 25 man, binnen vier dagen 2,5 miljoen euro op bij sympathisanten. Dat verliep via een crowdfundingactie; een lening tegen een rente van drie procent. Meer dan negentig procent van de leners zijn particulieren.

De mensen achter Freedom Internet hielden lange tijd de deur open voor gesprek met KPN. Het doel daarbij is XS4ALL en diens idealen voor de toekomst te behouden en de provider juist niet op te heffen. Volgens Verdel lijkt het point of no return inmiddels bereikt. De nieuwe KPN-topman Joost Farwerck heeft geen haast om een afspraak te maken en lijkt niet serieus geïnteresseerd in behoud van de ISP.

De aandelen van de nieuwe provider zijn in handen van Stichting Appeltaart. Die heeft drie bestuurders: voorzitter Doke Pelleboer, penningmeester Gerdien Dalmulder en secretaris Sjoera Nas. De directeur van de B.V. Freedom Internet die daar onder valt is Anco Scholte ter Horst. In de Raad van Advies zitten: Brenno de Winter, Boris van der Ham, Ton aan de Stegge, Kirsten Verdel en Marleen Stikker.

Deel dit bericht

5 Reacties

Jos

Maak er het beste van jongens
Heel veel succes

h j v maanen

wilde graag ff weten ik ben klant by x4all en zeer zeer tevreden en wilde wel graag mee gaan met de nieuwe x4all dus met andere woorden ik wil niet naar iemand anders wat moet ik doen of word ik weer belaagd met kom bij ons of u bent nu automatisch overgegaan naar kpn graag hoor ik van u en veel heel veel succes harry

Aleks

Geweldige start. En wat een fantastische groep initiatiefnemers. ik heb daar het grootste vertrouwen in.

Gerard van den Bos

Ik hoop dat ze ook een mobiel netwerk gaan opzetten.
Dat trekt vast meer mensen over de streep.
Heb nu alles in 1 pakket xs4all en kpn mobiel, hierdoor is het abonnement bij kpn een stuk lager.
Gaat dit niet gebeurden en het gaat duurder worden met 2 aparte contracten den ben ik bang dat ik niet over ga, ondanks de goede serve van XS4ALL.

Koos Egtberts

Succes,

Ben tevreden klant bij XS4all.nl
Al veel eerder geschreven als KPN het overneemt ben ik weg.
Nu echter oret ik alles lezen over veranderingen bij XS4all in de krant.
Start een nieuws brief, weet dan ten minste wat de volgende stappen zijn.
En zet mij op de lijst van potentiele nieuwe klant.

Koos

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond