Deel dit artikel
-

Oracle zet weer in op de cloud, inhaalslag volgens Gartner mogelijk

Databasebedrijf Oracle stapte laat in de markt voor clouddiensten met de introductie van Oracle Cloud Infrastructure in 2016. Maar de onderneming heeft Amazon, Microsoft en Google, de belangrijkste cloudspelers, nooit kunnen inhalen.

Oracle-veteraan Clay Magouyrk (33) moet daarin verandering gaan brengen. De nieuw benoemde topman rapporteert vanuit Seattle (tegenwoordig ook wel Cloud City genoemd) direct aan oprichter en CTO Larry Ellison.

Oracle heeft flinke ambities. Onlangs werd de 25ste cloudregio aangewezen en daar komen nog eens elf bij, vertelt Magouyrk aan het blog GeekWire.

Een belangrijke grootverbruiker is videovergaderbedrijf Zoom, dat overigens ook gebruik maakt van Amazon Web Services.

Gartner erkent Oracle eindelijk als een cloudspeler om rekening mee te houden. Traditioneel bedient Oracle vooral grotere klanten, terwijl AWS aanvankelijk startups op het oog had. Een ander voordeel is de koppeling met databases, de expertise die Oracle groot heeft gemaakt. Volgens Magouyrk ligt hier dan ook de grote kracht.

Toch heeft Oracle nu nog een zeer bescheiden marktaandeel van amper 3 procent. De grote drie domineren de markt met 60 procent. Critici zeggen dat Oracle achterloopt met hyperscale clouds.

Intussen overweegt Amazon om een minderheidsbelang te nemen in het Amerikaanse cloudbedrijf Rackspace. Rackspace helpt bedrijven om data van bedrijven te migreren naar AWS, maar doet dat ook voor Google Cloud en Microsofts Azure.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond