Deel dit artikel
-

Otto, bol en wehkamp gedupeerd door 20-jarige oplichter

De rechtbank Midden-Nederland heeft dinsdag een 20-jarige man uit Amsterdam-Zuidoost veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, en een taakstraf van 160 uur voor het oplichten van verschillende webwinkels, waaronder Otto, wehkamp en bol.

Samen met handlangers verstuurde hij een phishing e-mail met daarin een link naar een nagemaakte inlogpagina van bijvoorbeeld een webwinkel. Nadat de bezoeker op deze neppagina zijn inloggegevens had ingevoerd, kon men met die inloggegevens op de echte pagina van de webwinkel bestellingen plaatsen.

Vervolgens werden de afleveradressen van de bestaande klanten gewijzigd. De gewijzigde adressen werden ook nog eens doorgeven aan postbezorgers, die ook in het complot zaten. De postbezorgers tekenden indien nodig voor ontvangst en hielden de pakketten achter. Er werd nooit voor de bestelde goederen betaald.

Bij bol.com werden onder meer iPhones, BlackBerry’s, iPads, laptops, fotocamera’s en een Playstation besteld. Bol.com zegt bijna 70.000 euro schade te hebben geleden, deels bestaande uit (niet toegewezen) loonkosten. Bol.com heeft ongeveer 1000 arbeidsuren moeten besteden aan het opsporen van de fraude. De schade van de andere webwinkels is niet gespecificeerd.

Niet alleen klanten van webwinkels werden getroffen, ook klanten van ING Bank werden opgelicht via phishing mails. Daarbij werden vaak bedragen overgeboekt.

De verdachte verrichtte alle handelingen via het netwerk van zijn buren, waarvan hij het wachtwoord had achterhaald.

Uit het vonnis blijkt dat justitie enorm veel werk van het onderzoek heeft gemaakt. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de gebruikerssporen van de telefoons, computers en IP-adressen. De postbezorgers werden gevolgd nadat een bestelde iPad door het rechercheteam werd vervangen door een geprepareerde versie, namelijk eentje met een GPS-volgsysteem en een radiobaken.

De verdachte wilde overigens niet echt meewerken en deed een beroep op zijn zwijgrecht.

Deel dit bericht

2 Reacties

Valli

De loonkosten zijn dus verhaalbaar volgens bol.com? Of hebben ze geprobeerd deze loon terug te krijgen, maar is het niet toegewezen?

Z.Eur

Kwalijker is dat PostNL voor de zoveelste keer weer actief onderdeel is van de misdaad.
http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2015:922
En als je als ondernemer of particulier melding doet bij PostNL over diefstal van de inhoud van pakketjes dan proberen ze bij PostNL uiteraard altijd alle schuld in de schoenen van de verzender te schuiven. Had je maar die duurbetaalde verzekering erbij moeten nemen voor extra zekerheid.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond