Deel dit artikel
-

Oud-Philips man in ‘Internet of Lights’

De Nederlander Gerard Harbers werkte bij Philips aan uiteenlopende lichttoepassingen. Sinds enige tijd leidt hij in Silicon Valley een eigen onderneming Xicato die een volgende lichtrevolutie in gang wil zetten: met het Internet of Lights.

Het in San Jose gevestigde bedrijf van Harbers ontwikkelt al enige tijd LED-lichten die zich kunnen meten met halogeenlampen, bekend van musea en winkels. Daar komt nu een heel nieuwe tak van sport bij: slimme LED-verlichting. Xicato gaat LED-lampen introduceren die via Bluetooth draadloos kunnen communiceren. Via een API kunnen lichten dan worden aangestuurd.

Dat is op zich niet nieuw. Harbers vroegere werkgever Philips en andere partijen (waaronder Cree en GE) hebben ook al langer slimme verlichting die met apps of via het web is aan te sturen. Zo kun je LED verlichting op afstand een andere kleur geven.

Philips kondigde in maart van dit jaar nog de Hue Lux-lampen aan. Die draai je in bestaande verlichting thuis en sluit je met een speciale bridge aan op je draadloze netwerk. Philips heeft een API beschikbaar gesteld en de nieuwste app voor iOS ondersteunt nu ook oplossingen van derden.

Harbers (samen met onder meer de Nederlandse COO Menko Deroos) heeft echter nadrukkelijk de zakelijke markt op het oog. Een winkeleigenaar kan zijn gevel wat meer dynamisch uitlichten als hij de helderheid en de kleur van het licht op afstand kan aanpassen. Zo kun je een kleur per seizoen bepalen.

Xicato wil alle benodigde communicatietechnologie, behalve Bluetooth ook iBeacon, in een chip onderbrengen, zodat deze niet meer op batterijen zijn aangewezen. Harbers: ‘Onze insteek is: waarom brengen we niet alle communicatie en sensoren onder in de lamp zelf?’.

Het Amerikaanse bedrijf, dat de oplossing begin volgend jaar wil lanceren, doet dit alles niet alleen. Er is al een samenwerking aangekondigd met Digital Lumens, en andere bedrijven zullen mogelijk volgen.

Gerard Harbers

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond