Deel dit artikel
-

Outsourcing van ICT zal sterk groeien in 2002

Grote Nederlandse organisaties gaan in 2002 meer ICT en bedrijfsprocessen uitbesteden. Toenemende beheercomplexiteit en verlaging van managementskosten gelden als belangrijkste redenen. Aanbieders als IBM en EDs worden betiteld als "star" en "te technisch gedreven". Topmanagers kijken dan ook naar nieuwe spelers, zoals internationale adviesbureau's en telco's. Dat blijkt uit onderzoek van Morgan Chambers en Giarte Research.

Morgan en Giarte ondervroegen voor het onderzoek meer dan honderd topmanagers van ondermeer Fortis, ING, KLM en Philips. Van de bedrijven die nu al hun ICT-processen hebben uitbesteed, zegt zestig procent daarmee op grotere voet te willen doorgaan. Van de partijen die nog niet aan outsourcing doen, zegt tachtig procent daar dit jaar mee te willen beginnen. Alleen bij de overheid zijn topmanagers terughoudend.

Daarnaast rukt de belangstelling op voor Business Process Outscouring (BPO). Bedrijven besteden hierbij complete bedrijfsprocessen uit: klantencontacten via internet en callcenters, routinematige HRM-taken en administratief werk als orderverwerking en claimafhandeling. De verwachte kostenbesparingen die BPO moet opleveren, lopen uiteen van twintig tot wel vijftig procent.

Volgens Giarte is hiermee sprake van een trendbreuk. Werd het in huis houden van ICT- en bedrijfsprocessen enkele jaren geleden nog als "missiekritisch" beschouwd, nu geldt het tegenovergestelde, aldus Giarte.

Wat de aanbodzijde betreft zijn de ondervraagde topmanagers niet tevreden over enkele bestaande partijen. IBM, EDS en CSC worden betiteld als "star" en "te technisch gedreven." Van origine Nederlandse spelers als Atos-Origin, Getronics en Pink Roccade zouden het beter doen. De algemene kritiek luidt dat aanbieders van ICT-diensten geen wereldwijde operatie aankunnen. Dat komt omdat aanbieders per land anders werken en omdat zij nog onvoldoende openstaan voor nieuwe, resultaatgedreven samenwerkingsvormen en branchespecialisatie. Topmanagers kijken dan ook naar nieuwe spelers, zoals internationale adviesbureau's, callcenterpartijen en telco's, zo blijkt uit het rapport.

Deel dit bericht

8 Reacties

Teun van Essem

Jongens bij Emerce; dit rapportje is al best oud (heb ik al 2 of 3 weken geleden in andere publicaties aangetroffen). Geeft verder niet, maar van nieuwswaarde kan ik hier niet spreken!Leuk dat nu eens door een onderzoek bevestigd wordt dat clubs als EDS, CSC en IBM te star e.d. zijn. Dat is uiteraard ook zo. De grote bedrijven moeten alleen niet vergeten dat zij daarvan de primaire oorzaak zijn; hun inkoop- en beslissingsproces is zodanig star, geconvuluteerd en onhandig dat iedere leverancier zich daaraan aanpast of geen zaken doet. Als outsourcer concurreer je bij Philips met ATOS; waarom zou je dan als IBM nog moeite doen? Bij KLM weten ze van voor naar achter niet wat ze zelf doen en wat ze misschien zouden willen uitbesteden; denk je dat leveranciers dan allerlei flexibiliteit gaan opbrengen? En zo gaat dat verder; dus van die zijde kun je moeilijk verbetering verwachten. Maar om nou te zeggen dat een Telco dit goed zou kunnen lijkt me overmatig optimistisch.

Gerben Busch

Beste Teun, het is een beetje treurig te constateren, dat je bijdrage naar een negatieve toonzetting tendeert. Ja, het is inderdaad het geval, dat grote organisaties mede bestuurd worden met behulp van uitgebreide procedurehandboeken en dat is niet altijd even handig. Maar heeft het feit, dat je als potentiele oursourcer niet aan de bak komt niet veel meer te maken met de propositie die je aanbiedt, het niet spreken van dezelfde taal en het ontbreken van de klick tijdens de verkoopgesprekken en presentaties? En dat Telco's het niet op eigen houtje kunnen is waar, echter, in combinatie met bijvoorbeeld een integrator kunnen hoogwaardige outsourcing diensten worden aangeboden.

Teun van Essem

Gerben, van een negatieve toonzetting is geen sprake; ik observeer alleen maar dat de uitkomsten van het onderzoek correleren met de "kloppende" feiten. De meeste grote organisaties kopen outsourcing in op een manier die zodanig is gestructureerd dat de aanbieders ook zo te werk gaan. Daaruit resulteert "star": het uitsluiten van risico's door de leverancier omdat de klant ook alleen geinterresseerd is in het zoveel mogelijk uitsluiten van risico's. Hoe vertaal je namelijk star ? Tot weinig verandering bereid bijvoorbeeld; het resultaat van de noodzaak om change management zeer sterk door te voeren om risico te elimineren. En dit is bij grotere klanten doorgaans ook : voor zo min mogelijk geld, zo weinig mogelijk risico in huis halen. Daaruit resulteert een voor leveranciers afgedwongen "modus operandi" en dus is het cirkeltje rond. Nu er organisaties komen (ASPs, Telco's <vooruit, met integrator>, BSPs etc.) die flexibeler te werk kunnen gaan omdat ze niet alle activiteiten en dus alle risico van een klant overnemen, kunnen er inderdaad outsourcing produkten worden geboden die minder star en technisch zijn dat een straight through outsourcing van een S/390 en alles wat daarbij hoort. Traditionele outsourcing contracten zijn vaak heel lang; 60 maanden meestal als minimum vanwege de upfront investment die een outsourcer doorgaans moet doen. Ook dit leidt tot starheid. Als een "Telco met integrator" de billing voor elkaar krijgt, kun je dit soort dingen waarschijnlijk op dag-, maand- of weekbasis doen. En dan kruipen we toch naar het ASP-model toe.

Arjen Ketelaar

Teun, de facturering van dit soort dienst is een belangrijk aandachtspunt maar niet een onmogelijkheid. Aardig is dat ook de billing zelf als een ASP service kan worden aangeboden. Dit commercieel tot een succes maken is geen vanzelfsprekendheid. Dit heb ik zelf gemerkt toen ik een Billing ASP heb opgestart (en helaas weer heb moeten afbouwen). Er zijn op dit gebied meerdere initiatieven: – Siennax biedt het aan – een van de grotere telecomoperators werkt er aan In het buitenland zijn diverse aanbieders waaronder bijvoorbeeld EuroBilling in Duitland, Hurricane's Eye in de UK en TeleBilling in Denemarken.

Teun van Essem

Arjen, outgoing billing is niet de echte moeilijkheid; het is meer de billing onder elkaar (hoe gaat die Telco met de software vendors afrekenen?). En die billing ASPs kunnen waarschijnlijk alleen met web-based XML achtige dingen omgaan, niet met legacy apps (waar het waarschijnlijk meestal om gaat bijnde wat grotere bedrijven).

Arjen Ketelaar

Teun,er zijn meerdere methoden om de onderlinge afrekening voor elkaar te krijgen maar ik ben benieuwd waar je de problemen ziet: technisch, procedureel of commercieel? Het grootste technische probleem is dat 'usage based' verrekenen erg lastig is als de applicatie dit zelf niet ondersteund. Commercieel is het vaak een probleem dat software vendors lastig om te krijgen zijn in ASP-achtige afrekenmodellen.

Teun van Essem

Arjen, het ASP-model als fenomeen staat of valt met de medewerking van de software vendors aan een abonnement model. Dat model is iets anders dan een hosted application model (ligt dicht bij outsourcing) waarbij je niets met de software vendor te maken hebt qua abonnement. De billing problemen voor de Telco's zijn twee of zelfs drieledig: hoe verreken je en meet je het gebruik van een abonnement applicatie; hoe verreken je het gebruik van resources qua hardware, netwerk etc. en hoe je bied je het uiteindelijk aan in een vorm die je en kunt VERKOPEN en kunt billen (om te kunnen billen moet je eerst klanten hebben). Ik snap trouwens niet wat zo'n Telco nou met applicatie hosting moet; 't is natuurlijk geen gewone web-content. En wat billing ASPs betreft:ik ken er in ons landje een stuk of 3 (Copernicus, Siennax en Bluem) waarbij ik niet weet wat de eerste doet, niet weet wat de tweede doet (iets van gebruik e-commerce billen, maar het verhaal is volledig onduidelijk) en de derde zet printed invoices op het Internet waarbij hun web-site dienst doet als zeg maar printer (voorzover ik weet).

Lodewijk

Raar rapport. IBM en EDS star? Ja logisch, ze hebben zelf ook minimaal 100.000 mensen in dienst. IBM zelfs 3x die hoeveelheid. Maar het zijn wel de enige clubs die de grote internationale spelers aankunnen. Ik zie PinkRoccade al aankomen in Nieuw-Zeeland of Noorwegen. Te technisch gedreven? Lijkt me ook logisch als je kijkt naar de uit te besteden taken van de doorsnee IT-club. IT-beheer *is* technisch gedreven. Dienstverlening met een vriendelijke glimlach is alleen prettig als de draadjes en de doosjes verder gewoon betrouwbaar werken. Sorry jongens, maar zover zijn de meeste grote organisaties zelf ook nog niet. Ik ken Nederlandse bedrijven van >5000 werknemers waar men niet eens weet hoe het eigen netwerk eruit ziet en geen fatsoenlijke backup-procedure heeft. Maar van de nieuwe partij wordt dat uiteraard wel verwacht. Let's face it: de meeste organisaties willen gewoon de eigen ellende outsourcen. Je ziet niet vaak dat een perfect functionerende afdeling wordt uitbesteed. Bij de meeste outsourcing wordt het zittende personeel overgenomen, met baangarantie en functiegarantie. Dezelfde mensen met dezelfde mentaliteit dus, in hetzelfde baantje voor hetzelfde geld. Verwacht je dan dat er na overname ineens een frisse, klantgerichte club staat als er nu een doffe Kafkaïaanse bureaucratie heerst?Men staart zich blind op de omzetting van vaste naar variabele kosten, los van het feit dat die variabele kosten bij de eerstvolgende contractverlenging de pan uit rijzen. Maar ja, dan is de verantwoordelijke bestuurder al weer een paar treden verder op de ladder wegens grote verdiensten voor het bedrijf.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond