Deel dit artikel
-

‘Over vijf jaar meer dan helft schademeldingen digitaal’

Over vijf jaar moet meer dan 50 procent van de aanrijdingsschades digitaal worden gemeld. Dat zegt Tjeerd Wierda, directeur Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars en grondlegger van MobielSchadeMelden (MSM).

Al in 2009 ontstonden de eerste ideeën om na een aanrijding informatie via sms uit te wisselen. Na de introductie van de smartphone kwam het idee om een app (MSN) te maken. Op dit moment worden er zo’n 2000 meldingen per maand gedaan, waarvan 1000 tweezijdige aanrijdingen. Dat is slechts 3 á 4 procent van het totaal aantal meldingen van tweezijdige aanrijdingen.

Mensen zijn zo opgevoed dat ze na een aanrijding direct naar de papieren versie van het Europees Schadeformulier grijpen, zegt Wierda. En als verzekerden MSM hebben gebruikt, gebeurt het nog regelmatig dat ze na de schademelding weer een papieren schadeformulier ontvangen.

Naast gedragsverandering is het ook technisch een complexe transitie, waarbij de belangen van alle betrokken partijen bij elkaar moeten komen. Denk aan verzekeraars, volmachten, leasemaatschappijen en wagenparkbeheerders.

Wel is onlangs een API oftewel Application Programming Interface gelanceerd, waarmee verzekeraars de MSM-functionaliteiten in hun eigen website of app kunnen integreren. Aan de achterkant is deze op het MSM-platform aangesloten waardoor verzekeraars na een schademelding gestructureerde informatie verwerken. Daarnaast kunnen ze extra diensten toevoegen over onder andere schadeherstel en vervangend vervoer.

Foto Verbond van Verzekeraars

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond