Deel dit artikel
-

Overheid zet vaart achter Immersive Experiences (IX)

Dit najaar kan al worden ingeschreven voor het programma ter bevordering van de ontwikkeling van immersive experiences. Het Nationaal Groeifonds investeert maximaal 200 miljoen euro in het project, waarvan 102,3 miljoen definitief. Dat vertelde Jann de Waal, voorzitter Topteam Creatieve Industrie, gisteren op echt allerlaatste Cross Media Café bij Beeld en Geluid in Hilversum.

Bij het voorstel zijn in totaal 120 partijen betrokken uit onder meer het bedrijfsleven, kennisinstellingen, de overheid en publieksorganisaties. De uitvoering van het voorstel wordt belegd bij CLICKNL, het Topconsortium voor Kennis en Innovatie voor de creatieve industrie. De subsidie-instrumenten worden uitgevoerd door RVO en NWO.

IX speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven. Denk aan virtual reality, 360 graden beeld/video, augmented reality, chatbots, interacterende animatie en games. Wereldwijd wordt IX dan ook gezien als één van de drijfveren achter de derde grote digitale transitie.

De media- en entertainmentindustrie verkent al geruime tijd de grenzen van wat mogelijk is met XR, de parapluterm voor AR, VR en MR. Van interactieve films, tot videogames gebaseerd op tv-series tot en live events die zich afspelen in virtuele werelden, de manieren waarop we content consumeren en creëren worden opnieuw gedefinieerd.

Nu er via CIIIC (Creative Industries Immersive Impact Coalition) vele miljoenen beschikbaar komen voor de ontwikkeling werd in het Cross Media Café maandag in Beeld en Geluid stilgestaan bij ‘immersive’.

Joris Weijdom – Mixed Reality onderzoeker en docent aan de HKU – toonde verschillende vormen van extended reality (XR). Waarbij menigeen wellicht meteen denkt aan AR headsets van Meta en Apple, maar dat is maar een klein onderdeel.

Niels Sneyers, Art Director en mede oprichter, The Virtual Playcourt, richt zich vooral op virtual production bij televisie. Ze creëren de meest spectaculaire ‘werelden’ waar video producties in kunnen plaatsvinden. Nog altijd met een groen scherm, maar daaraan zijn geavanceerde mogelijkheden gekoppeld.

Roy Gerritsen, Creative Director, y=f(x)lab was onder andere betrokken bij de ontwikkeling van Amaze, een interactieve experience in Amsterdam, en ontwikkelde de interactieve installaties voor de BBC Earth Experience in Londen en Sydney. Standaard daarbij is dat deelnemers de beelden kunnen beïnvloeden door met hun armen te bewegen.

Sabrina Verhage, Experience Designer en Tech Director van Tellart, ontwikkelde onder andere immersieve ervaringen voor het Museum of the Future in Dubai. Waar bezoekers virtuele maaltijden kunnen samenstellen met hun stem. Een recent project is Sam, waarbij op basis van publieks input een AI gegenereerde film wordt getoond.

Het zijn bedrijven die, zo geven ze zelf toe, nog zoekende zijn, en dus is de behoefte aan uitwisseling van ervaringen groot. Het opzetten van IX Labs, de ontwikkeling van nieuwe kennis en methodes, opleidingen voor professionals en experimenten met nieuwe IX-toepassingen, zijn allemaal onderdeel het IT programma dat januari 2035 officieel van start gaat.

Net als de ontwikkeling van een duurzaam verdienvermogen, Dat is nog niet zo simpel, want er zijn diverse knelpunten: Het tekort aan toepasbare kennis en methodiek, et tekort aan human capital, een gefragmenteerd ecosysteem en tekort aan projecten waar kennis, human capital en samenwerkingsverbanden die opgebouwd worden. Waarbij ongetwijfeld andere landen niet stilzitten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond