Deel dit artikel
-

Overname Oculus Rift door Facebook in gevaar door rel

Er dreigt een enorm conflict over de technologie van de Oculus Rift, de VR-bril waarvoor Facebook ruim 2 miljard dollar heeft geboden. Mediabedrijf ZeniMax, bekend van gamestudio’s Bethesda en Id Software, beweert dat oud-werknemer John Carmack intellectuele eigendommen heeft meegenomen.

Met die aanklacht komt de overname, die pas over een maand zou worden afgerond, in gevaar. Volgens ZeniMax heeft Carmack een geheimhoudingsverklaring getekend in mei 2012, doch heeft hij toch bedrijfsgeheimen gedeeld met Oculus en zijn oprichter Palmer Luckey. Oculus is het bedrijf dat door Facebook wordt overgenomen.

Carmack zou aanvankelijk voor Oculus en ZeniMax blijven werken, maar toen ZeniMax eiste dat hij niet meer aan virtual reality toepassingen zou werken, nam Carmack ontslag. ZeniMax claimt nu dat het bedrijf de noodzakelijke VR-technologie aan Oculus heeft geleverd, iets dat Carmack in een tweet ontkent: ‘Oculus gebruikt geen software die ik onder contract voor ZeniMax heb geschreven.’


Overigens heeft ZeniMax niet met zijn claim gewacht totdat Oculus door Facebook werd benaderd. ZeniMax wilde al compensatie toen de technologie werd overgeheveld van de Universiteit van Southern California naar Kickstarter. Daar werd geld bij elkaar gesprokkeld voor een prototype. Er werd flink onderhandeld met ZeniMax, en het bedrijf kon een belang krijgen in Oculus, maar heeft dat geweigerd.

Toch lijkt het een moeilijke discussie te worden, omdat ZeniMax niet claimt dat er octrooien zijn geschonden, maar dat het bedrijf heeft bijgedragen aan het ontwerp en de ontwikkeling van de Rift. Bij gebrek aan duidelijkheid hierover is er grote kans dat de overname wordt opgeschort.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond