Deel dit artikel
-

Overname Overture zorgt voor winstsprong Yahoo

De overname van Overture door Yahoo begint effect te sorteren. Yahoo zag de winst in het eerste kwartaal van 2004 verdubbelen tot 101 miljoen dollar. De omzet was 758 miljoen dollar tegen 283 miljoen dollar in het eerste kwartaal van 2003. De goede resultaten van Yahoo zijn vooral te danken aan de site match dienst (paid inclusion) en de precision match-dienst (gesponsorde links) van Overture. Adverteerders blijken vooral de gesponsorde links te zien zitten.

Omdat Yahoo zo'n goed eerste kwartaal achter de rug heeft, verhoogt het internetbedrijf zijn prognose voor de rest van het jaar. Waar Yahoo eerst uitging van inkomsten ter hoogte van 2,1 a 2,2 miljard dollar, rekent het nu op 2,4 a 2,5 miljard dollar. Ook zit er een aandelensplitsing aan te komen, die de verhandelbaarheid van het aandeel Yahoo bij beleggers moet vergroten.

Behalve dat de inkomsten uit advertenties en van gesponsorde links met zo'n 48 procent toenamen, nam ook het aantal gebruikers van Yahoo toe. De Yahoo-portal telt nu zo'n 141 miljoen geregistreerde gebruikers. Op het gebied van advertenties deden met name de auto, entertainment, sport en games 'verticals' in de Yahoo-portal het goed. De omzet per pageview ligt gemiddeld zo'n vijftien procent hoger.

In het eerste kwartaal betaalde Yahoo 208 miljoen dollar aan partnersites die In het afgelopen kwartaal betaalde Yahoo 208 miljoen dollar aan partnersites die advertenties van Overture plaatsten. Voor iedere keer dat er op een tekstadvertentie wordt geklikt , draagt Yahoo een deel van zijn advertentieinkomsten af aan de partners. Yahoo’s  omzet bedraagt, na aftrek van de vergoeding aan partners van Overture, 550 miljoen dollar.

Analisten denken dat de goede kwartaalresultaten van Yahoo niet berusten op zo maar een incident. Zij houden er rekening dat het een exceptioneel jaar wordt voor Yahoo. Een analist van Piper Piper Jaffray zegt dat de goede resultaten hem zelfs doen denken aan de cijfers tijdens de 'dotcom boom.'

Yahoo betaalde vorig jaar oktober 1,8 miljard dollar voor de overname van Overture. Die overname lijkt nu zijn vruchten af te werpen. Eind deze maand nam Yahoo ook prijsvergelijker Kelkoo over.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond