Deel dit artikel
-

Overnamegevecht rond Chinese Netflix voorlopig gepauzeerd

De overnamegesprekken die Alibaba en Tencent afzonderlijk van elkaar hebben gevoerd met zoekmachine Baidu over de verkoop van videodienst iQIYI zouden voorlopig zijn gestaakt. iQIYI wordt vaak vergeleken met Netflix.

Enerzijds vinden de partijen de overnamesom (20 miljard dollar) te hoog, anderzijds zijn er zorgen over regelgeving die steeds strenger wordt, meldt Reuters.

Tencent zou niet meer dan de helft van het gevraagde bedrag willen betalen. De marktwaarde van iQIYI bedraagt (omgerekend) 16,4 miljard dollar. Het meerderheidsbelang van Baidu van 56,2 procent zou daarmee uitkomen op 9,2 miljard.

Zoals in VS en Europa techbedrijven als Google en Facebook onder vuur liggen, zo vinden Chinese autoriteiten Tencent en Alibaba te machtig worden. Er is nieuwe antitrustwetgeving op komst. Alibaba moest onlangs al op last van de Chinese autoriteiten de beursgang afblazen van Ant Group, waarin het een groot belang heeft.

De gestaakte onderhandelingen maken de weg vrij voor TikTok-eigenaar ByteDance om het belang van Baidu over te nemen. Het heeft al een apart videoplatform Xigua voor kortere series, maar zou eveneens belangstelling hebben voor iQIYI.

Het beursgenoteerde iQIYI bestaat al 10 jaar, maar heeft nog nooit winst gemaakt. Het aantal gebruikers en de omzet lopen zelfs terug. Om te overleven wil iQIYI 1 miljard dollar ophalen, tenzij er een verkoop plaatsvindt.

ByteDance moet ook uitkijken voor mogelijke lijken in de kast. In augustus werd bekend dat de Amerikaanse beurshond een onderzoek is gestart naar de Chinese videodienst. Er zijn beschuldigingen over massale fraude bij het bedrijf. Het beursgenoteerde iQiyi is ook een eigen onderzoek begonnen.

Het begon met een rapport dat reeds in april werd vrijgegeven door de activistische short seller Wolfpack Research. Die beschuldigde iQiyi van ‘het plegen van fraude ruim voor de beursgang in 2018’. Zo zou de onderneming haar inkomsten en gebruikersaantallen hebben overdreven.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond