Deel dit artikel
-

P1 poort slimme meter zelden benut

Een kleine minderheid van de Nederlandse huishoudens benut de P1-poort van de slimme energiemeter om gegevens uit te lezen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Netbeheer Nederland.

De zogenaamde P1-poort op alle slimme meters, is door consumenten simpel te benutten om hun energieverbruik te monitoren. Met een simpel (telefoon)stekkertje en een bijpassend apparaatje, kan iedereen de data uit zijn of haar slimme meter zichtbaar maken op een display of (met een app) op de telefoon.

Toch gebeurt dat nog weinig; een kleine minderheid van de Nederlandse huishoudens benut de P1-poort. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Netbeheer Nederland.

Veel van de ondervraagde partijen (meterproducenten, branche-organisaties en aanbieders van verbruiksmanagers) adviseren om consumenten beter te informeren. Verder moet de consument volgens veel ondervraagden worden ‘ontzorgd’.

Anders gezegd: mensen willen best energie besparen op basis van inzicht in hun energieverbruik, maar liefst zonder daarvoor zelf steeds in actie te hoeven komen. Innovatieve systemen (huis-automatisering of energymanagement-systemen) kunnen hiervoor een oplossing zijn.

Deel dit bericht

31 Reacties

willem heitlager

de uitlezers zijn ook te duur voor veel mensen enwasrom zit zo’n uitlezer niet in in de “slimmemeter”
anders zou ik hem de hele tijd uitlezen want het schermpje is voor slechtzienden een ramp te klein en schakelt te snel

Marcel Petit

LS

Door je aan te melden bij Umeter, kan je je verbruik uitstekend met een app of op je laptop bekijken, niet direct life, maar wel de dag erna! Data van je meter gaat via je netbeheerder naar Umeter. Er bestaat een life versie van Umeter, die je op de P1 kan aansluiten en heeft je direct inzicht in je verbruik en wat je eventueel opwekt… En, voor Nederlanders belangrijk, Umeter is gratis… en energie leverancier onafhankelijk!

Zareya

Een raspberry pi zero W met Domoticz software werk goed en stabiel.
Pi zero w + P1 cable naar USB + SD kaartje= 30 euro

Weijs

Dat die meter word geweigert vind ik te recht Heb er jammer genoeg eentje Er was 14 dagen niemand thuis 14 1persoon normaal 2 Uit gerekend die maand was het meest verbruikt Veleden jaar kreeg ik zoon €350,00 terug nu de meeste zon uuren ooit krijg €95,00 terug Ja heb 8 zonnepanelen

R. Smit

Essent heeft een paar jaar een apparaatje aangeboden. Na een jaar konden wij er geen gebruik er meer van maken

Huizinga - Stedin

We hebben vanwege de corona geweigerd iemand binnen te laten, maar overweeg naar alle berichten in de media of we de slimme meter nog wel willen laten instaleren.

Wuts - ICT Group

Youless apparaatje zo groot als een lucifer doosje in combinatie met een dashboard (ENELOGIC app) en je kunt per minuut het verbruik en de eventuele opbrengst van zonnepanelen zien. Zoek deze twee items op internet. Kosten 79 Euro. Deze is ook nog verder uit te breiden voor b.v. warmtepomp of andere energie verbruikers. Apparaat is ook toepasbaar voor draaischijf energie meters en tevens ook voor gasmeter. De ideale oplossing. Ik gebruik het al jaren.

Hugo

Dit kan heel simpel via de router zelf en betreffende ip adres vd meter. Heb je niets extras voor nodig..

Frans van Berkel

Met de ICS 2000 van Klik aan Klik uit is de P1 poort makkelijk uit te lezen!!!

Luca

Gewoon synology nas domoticz erop. P1 kabeltje USB a 20 euro. En realtime verbruik bekijken.

Marijn

Een Youless meter is goedkoper dan n U-meter.

Stephan

Voor de fanatieke techneuten

https://willem.aandewiel.nl/index.php/2018/08/28/slimme-meter-uitlezer/

Printplaatje ook kan en klaar te bestellen, geprogrammeerd en wel. Kan je zelf via WiFi uitlezen. Werk prima, maar je moet nog wel zelf vorm geven aan de data, bijvoorbeeld door een app of excel waarin je deze data gaat bijhouden.

Thomas

Of via:
slimme meter.nl
Grafieken dag maand jaar.
Loopt ook 1 dag achter.

Cor

Of via Siemens S7-1200 PLC met RS232 module. Kan je nog wat schakelen ook.
B.v. als je veel teruglevert, de warmtepomp inschakelen voor warm tapwater te bufferen.

Sean Beck-Groves

Ik gebruik al een tijdje een Raspberry pi3 met 8Gb SD en p1 kabel INCL VPN. Niet alleen mijn slimme meter lees ik uit, maar ook de elektrische vloerverwarming bedien ik. Verwarming boven kan ik bedienen en een aantal fibaro schakelaars. Ik zou ook mijn Philips Hue kunnen toevoegen zie alleen het nut niet.

PI 3 met alles erop eraan je kan zoo veel voor niet veel geld.

Groetjes Sean Beck

Harrie Bouwens

Zelf heb ik een uitleesapparaatje gemaakt met een esp8266 wemos, die de data naar googlesheets stuurt waar ik zelf grafieken kan maken, ook zonneenergie en buitentemperatuur wordt zo geregistreerd. Kan ik proberen een relatie te leggen tussen temperatuur en gasverbruik

Hans Snel - Nectar Marketing

Wat een waardeloos onderzoek van de netbeheerders, met een volkomen verkeerde vraagstelling. De vraag had moeten zijn: hoeveel procent van de Nederlanders gebruikt een energieverbruiksmanager of dashboard om zijn energieverbruik te monitoren. Het gebruik van de P1 poort is slechts één van de methoden die bewoners ter beschikking staan. En zoals uit bovenstaande reacties blijkt, niet de meest gebruikersvriendelijke. Alternatieven worden hierboven genoemd. Zelf ben ik erg tevreden over slimmemeterportal.nl en mindergas.nl. Die laatste vanwege de berekening in m3 per graad temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Pas dat geeft echt inzicht in je verbruik.

Marcel

Ik werk met de ICS2000 van KAKU, werkt goed. Nu alleen nog de watermeter kunnen koppelen aan de app. Iemand suggesties?

Francois - Prive

Als men die uitlezers niet zo duur hadden gemaakt, zouden meer mensen deze kopen en wel meer die poort1 gebruiken.

Erik

Ons hele huis draait al op home assistant. Met een wemos d1 mini op de P1 poort, wordt er elke paar seconden met mqtt een bericht gestuurd. Onze zonnepanelen zijn ook slim waardoor wij precies op de paar seconden nauwkeurig ons verbruik kunnen zien. Een slim script toont zo het verschil in betaald en bespaard verbruik. De homeassistant geeft zelfs een bericht wanneer de zonnepanelen dusdanig veel stroom opwekken dat ik zonder stroomverbruik over de meter kan stofzuigen.

M

Wat moet je met zo’n big Brother watching you app,de gedownloade apps die je heb mogen ze je toestel in,daar hebben jullie allemaal toestemming gegeven.
Leuk zo’n app pfff

Emmy

Ik heb lekker geen slimme meter! Maak af en toe een foto van de meter zodat ik het verbruik zelf kan meten.
Soms reken ik dan even uit wat ik die maand verbruikt heb.
Als het zonnetje schijnt loopt de meter terug, dan zet ik de wasmachine aan!
De sluwe meter is gelukkig aan mij voorbij gegaan!
Ben zeer tevreden, met een slimme meter zou ik waarschijnlijk nooit meer kijken en derhalve minder bewust zijn.
Leve de draaischijfmeter!!!!

Wil

Ik heb al twee jaar een Dongel in bestelling bij engie ,krijg regelmatig berichten dat ze binnenkort kunnen leveren, en dan weer dat ze op zijn.

Hans

Heb een raspberry pi €35 met P1monitor software ztatz.nl en werkt perfect. Zeer uitgebreide monitorfunctie

Rikkerd

Ik gebruik UMeter al 2 jaar en nooit problemen mee gehad. Een simpel, handig en gratis website! Zeer aan te raden

Ruud

Met Klik aan – Klik uit domotica centrale kun je de slimme meter continu live monitoren.

Je ziet live wat je gebruikt of teruglevert. Daarnaast kan je in tabellen je historie bekijken en vergelijken.

Zijn de gas- en/of watermeter ook gekoppeld aan je slimme meter, dan kun je die ook uitlezen.

Een leuke tool in een leuk domoticasysteem en relatief betaalbaar.

Anya - nvt

De slimme meter hebben we niet nodig, we zijn zelf slim genoeg om ons eigen verbruik bij te houden. Doe ik al jaren en ben erg zuinig.
Maar wat men wil, is het verplicht stellen van het plaatsen van zo’n meter. Doe je het nu niet, dan komen ze alsnog en mag je zelf de rekening betalen.
Zo kunnen ze alles volgen. Zo ook de huidige “telefoons”. Alles wordt opgeslagen .
Men geeft zelf toestemming hiervoor door het te gebruiken. Want men zegt dan, Ik heb niets te verbergen. Daar gaat het niet om, het gaat om het feit dat we recht hebben op onze privacy die dag in dag uit geschonden wordt.
En zo gaat het digitaliseren steeds een stap verder.
De slimme meter mag je weigeren, maar er komt een moment dat je moet. Voor het eind van het jaar 2020 moet het grootste deel van Nederland een slimme meter hebben.
Dus wat is wijsheid in dezen.

Jan

Ik heb een Youless LS120 gekocht en zelf een Android app en een Windows applicatie daarvoor gemaakt. De app is gratis en kan gedownload worden van mijn website. Tevens zijn daar een aantal screenshots te downloaden die laten zien welke opties de app en de applicatie bieden.

DH

Hi Hugo,

Verklaar je nader.

“Dit kan heel simpel via de router zelf en betreffende ip adres vd meter. Heb je niets extras voor nodig..”

Kan die meter toch niet zomaar aan mijn netwerk knopen of wel ?

Jesse

Heb ook een slimme meter . De ESMR5
als ik hem aansluit op mijn ICS2000 gebeurt er niets geen data .
Heb gebeld , moest een 6 aderig kabeltjes zijn.
Gekocht en ook nu geen data.
in de app van ics2000 staat er ook ‘Niet verbonden”
Kan ook geen slimme meter selecteren , staat op automatisch.
Wie weet dit probleem op te lossen

p.s hoe kom ik aan het Ip adres vd meter?

Jan moen

Is tegenwoordig super simpel.er is een p1 meter voor 29 euro te koop bij homewizard. Dit kleine ronde apparaat plug je in de poort van de slimme meter en alle gegevens , elektra en gas, zijn via de app Energie per direct, dag, week, maand en jaar uit te lezen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond