Deel dit artikel
-

Partij voor de Dieren: stop met 5G proeftuin Groningen

De Partij voor de Dieren in de provincie Groningen heeft vragen gesteld over de draadloze technologie 5G. Aanleiding hiervoor is het feit dat Groningen is aangewezen als proeftuin.

Een kritisch artikel in de Groene Amsterdammer zou het college toch wakker moeten schudden, meent Ankie Voerman, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de provincie Groningen. ‘5G is verre van een eerste levensbehoefte, dus laat Groningers geen proefkonijn zijn in een 5G proeftuin.’

Ze zegt dat zeker 180 wetenschappers en dokters uit 35 landen al in 2017 aan de Europese Commissie vroegen de uitbreiding van 5G uit te stellen, het zogeheten 5G appeal, omdat grotere blootstelling aan straling onder meer kanker en onvruchtbaarheid kan veroorzaken.

Voerman eist de toepassing van het voorzorgsbeginsel en vindt dat het uitrollen van 5G in de provincie Groningen moet stoppen, totdat onomstotelijk vaststaat dat het niet schadelijk is.

Er vinden in Groningen meerdere pilots plaats. Tot nu toe functioneert de 5G-proeftuin nog met de rem erop. Dat komt doordat omdat bedrijven en instellingen niet kunnen beschikken over de benodigde frequenties door het defensieafsluisterstation in Burum.

Peter Rake van projectteam 5Groningen mist vooral de nuance. Tegen RTV Noord: ‘Er worden een hoop aannames gedaan en angsten op één hoop gegooid. Bijvoorbeeld over de frequenties die worden gebruikt, het vermogen van de straling en het aantal antennes.’

Deel dit bericht

3 Reacties

kimmmie

Wanneer gaat de volksvertegenwoordiging eens aan de rem trekken, we draven door in dit land en gaan over lijken! Nederland wordt volgebouwd met zendmasten en je kan als mens nergens meer op adem komen. STOP deze gekte

Arjunus - geen

Beste kimmmie,
Ik weet het. Maar de mensen vinden hun speeltje te handig. En net als roken gaat het door. Ze komen er nu dadelijk wel achter. Want er gaan heel veel mensen omvallen met de 5G die er OOK bij komt.
Wie niet luisteren wil moet maar voelen.
En ach. Wel goed voor het pensioenfonds. Er gaan er heel veel wel aan betalen maar niet van profiteren. Laat gaan. Bescherm jezelf. Het is mogelijk.

Nol Twigt

Ethisch gezien zou je niet blootgesteld mogen worden aan straling, die mogelijk schadelijk is voor je gezondheid, tenzij je daar toestemming voor geeft.
Bij dieren zou je kunnen zeggen ‘wat niet weet wat niet deert’. Maar zelfs dat is dubieus.
Voor mensen bepleit ik stralingvrije zones waar je kunt wonen als je bezwaar hebt tegen 5G (en wellicht ook andere vormen van straling).
Net als stiltegebieden.
Gedwongen blootstelling aan straling zou verboden moeten zijn en opgenomen in de mensenrechten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond