Deel dit artikel
-

Pascal Wiggers (HvA) benoemd tot lector Responsible IT

Per 1 april 2024 is Pascal Wiggers door het College van Bestuur van de Hogeschool van Amsterdam benoemd tot lector Responsible IT. Hij treedt hiermee in de voetsporen van lector Nanda Piersma. In zijn nieuwe functie legt Wiggers de focus op het onderzoeken en bedenken van manieren om digitale technologie op een ethisch en sociaal verantwoorde manier te ontwikkelen en in te zetten.

Wiggers is geen onbekende binnen het lectoraat Responsible IT, één van de kernlectoraten van de faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). In 2022 is hij benoemd tot associate lector Responsible Artificial Intelligence en maakte daarmee al deel uit van het lectoraat. Hij was hiermee de eerste associate lector binnen de HvA.

In zijn nieuwe functie legt Wiggers de focus op het onderzoeken en bedenken van manieren om digitale technologie op een ethisch en sociaal verantwoorde manier te ontwikkelen en in te zetten. Wiggers: ‘Dat is nodig, want digitale technologie is diep verweven met ons dagelijks doen en laten: denk bijvoorbeeld aan de smartphone die nooit ver weg is, online platformen en aan de razendsnelle opkomst van generatieve AI, zoals ChatGPT. Voor mij illustreren deze voorbeelden bovenal dat digitale technologie niet enkel over techniek gaat, maar ook een sociale constructie is. Technologie is geenszins slechts een neutraal instrument waarbij ‘het maar net is hoe we het gebruiken’.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond