Deel dit artikel
-

Pathé begint verhuur van films via tv, computer en pads

Bioscoopketen Pathé gaat vanaf december films verhuren via alle denkbare apparaten met een internetaansluiting in Nederlandse huishoudens.

Daarmee brengt de keten zijn merknaam in de Nederlandse huis- en werkkamers. Filmkijkers kunnen vanaf volgende maand speelfilms kopen (14,50 euro) of huren (5 euro) voor consumptie op televisie, tablet, telefoon en computer.

De directie hoopt dat het over enkele jaren drie miljoen downloads kan genereren via – wat heet – Pathé Thuis.

De video on demand dienst is nog niet gereed. Pathé meldt in een persbericht dat de onderhandelingen met filmdistributeurs en tv-aanbieders nog lopen. Mogelijk wordt de vroege bekendmaking van de dienst als breekijzer ingezet bij onderhandelingen met de rechteneigenaren.

Vier maanden nadat een film in de bioscoop is verschenen, komt hij beschikbaar voor de thuiskijkers in standaard- en HD-versie.

Adjunct directeur Marc Canisius: “We willen uiteindelijk elke vorm van distributie proberen te ondersteunen. Dat is via de telecom- en kabelbedrijven, tv’s met internetaansluitingen, tablets, game consoles en de pc. Vermoedelijk niet de mobiele telefoon, omdat de schermen nogal klein zijn om een speelfilm intens te beleven. Maar als de consument dat uiteindelijk wil, komt dat er ook.”

“Tegen het einde van het jaar willen we lanceren op drie platformen: de pc, en een of twee tv’s van Philips, LG, Samsung of Sony. Mogelijk ook de tablet, maar dat is nog niet zeker.” Samsung zal in ieder geval een app uitbrengen, maar of er ook een voor de iPad komt is niet zeker. “Vanwege het verdienmodel van Apple”. Net als krantenuitgevers vindt ook Pathé de verdeelsleutel uit de inkomsten te ongunstig. Wellicht kiest het bedrijf daarom eerder voor een webversie van zijn VOD-dienst.

Ook wordt het nog spannend of de gesprekken met kabel- en koperpartijen tot resultaat zullen leiden. Immers, bedrijven als Ziggo en KPN bieden ook onder eigen vlag huurvideo’s aan via hun tv-portalen. Canisius: “Het is belangrijk voor hen dat ze zich met onze geboden diensten kunnen onderscheiden. Wij geloven niet in exclusiviteit. De klant moet kunnen kiezen. Maar het wordt nog spannend of dat lukt.”

Foto: redvers (cc)

Deel dit bericht

11 Reacties

dirk

Als Pathe slim is zorgen ze voor een iPad geschikte website, als dan Airplay wordt ondersteund is die film naar de AppleTV te sturen. Lijkt mij ideaal naast de itunes movie rental mogelijkheid.

JeroenW

Hm, nou dan wordt de film ervaring in ieder geval een stuk beter dan in een Pathe theater. Daar ben ik mee gestopt. Zalen zitten vol met bellende, sms’ende allochtone tieners die ook nog een potje met elkaar op de vuist gaan in de zaal. Ik ga daar geen geld meer voor betalen

Quinten

Een vrij logische reactie op de groei van films die via digitale kanalen worden binnengehaald

Arne

En niemand valt over de prijzen? Voor 15 euro koop ik 3 DVD’s uit Engeland, volgende dag in huis. En 5 euro voor huur lijkt me ook teveel gevraagd.

Frederik Schelling

Ik heb toch twee zeer markante uitspraken in dit interview kunnen ontdekken.
“…Net als krantenuitgevers vindt ook Pathé de verdeelsleutel uit de inkomsten te ongunstig.”
Mettdien averstande dat Pathé geen content maakt enkel een aanbieder is. Pathé bezit geen copyright op het door hen eventueel aangeboden content

En deze is wel erg bont:
“..Wij geloven niet in exclusiviteit. De klant moet kunnen kiezen.”
Pathé bestaat bij de gratie van exclusiviteit! Zij hebben namelijk een redelijk exclusief product; bioscoopschermen. Zijn niet zoveel conurrenten, zeker na de overname van Minerva in 2010 niet. Feitelijk bezit Pathé ~45% van het totale aantal schermen in Nederland. In de randstad zijn ze virtueel alleen op deze markt en zijn alle concurrenten veel te klein om enig alternatief van betekenis aan de consument te bieden. Op de plekken waar er wel een vergelijkbaar alternatief is doet Pathé het dan ook direct een ‘stukje’ minder.

Kees Mudde

Wel een grappig initiatief maar naar ik denk vooral ingegeven omdat men “iets moet doen” aan de theater kant om het business model lange termijn overeind te houden. Met Arne zet ik ook flinke vraagtekens bij de prijzen – en daarnaast denkt Pathe eigenlijk nog ontzettend traditioneel door een window van 4 maanden te hanteren… een opmerking bedoeld om de onderhandelingen met content leveranciers niet tezeer onder druk te zetten; en misschien staan de prijzen in dezelfde context? Afwachten maar…..

Michel Kleistra

Frederic, Pathe maakt wel degelijk content. Vraag Danny Boyle maar! ( Oscar winnaar Slum Dog Millionaire, 127 hour)
Het is interessant om te zien hoe er een soort van voorwaartse integratie gaat plaatsvinden wat weer kan leiden tot een achterwaartse integratie. Bijvoorbeeld wanneer de distributeurs op hun achterpoten gaan staan, wat let ze dan om de distributie zelf te gaan doen? Ze hebben behoorlijk wat cash achter de hand. Het gaan roerige tijden worden!

ReindeR Rustema

En weer aankloppen bij de telco’s en kabelaars. We hebben toch allemaal internet in Nederland? Films ter download aanbieden en de sleutel mailen naar de klanten die hebben betaald.

3D-FAN

zou het dan ook mogelijk gemaakt kunnen worden om via deze dienst 3D films te huren, heb wel al een app via mn samsung om trailers te bekijken met 3D bril dus lijkt het me ook wel mogelijk om zo een hele film te kijken, hiermee zou je klanten trekken want veel hebben de 3D functie op de tv maar vaak niet de extra 3D speler die teveel kost en nog maar te zwijgen over de kosten van een losse 3D film in de winkel…

Bert van Stiphout

Gaat het zo slecht in de bioscoop ?
Dat ze nu ook in de huiskamer komen ! Lijkt mij wel
Dan de prijs veel te duur ,film kopen Hmmm doe ik al voor €1,50
Zelfs de laatste zijn te krijgen voor € 2,50
Dus voor mij hoeft het niet film kijken doe je in de bioscoop ,daar tipt geen een TV aan

filmfan

De ouderen dvd’s: zijn in de winkel tussen de 2,50 & de 5,- Heb je de orgineele op dvd en kun je kijken waneer je maar wilt, Dus als je die gaat huuren voor 5,- ben je niet goed in je hoofd De nieuwere dvd zijn meestal rond de 10,- 15,- euro, maar de meeste worden als je effe wacht ook wel 5,- Dus waarom zou je daar 5,- voor betaalen om het 48 uur te huren ? Ik hoop dat pathe failiet gaat met hun veel te duuren troep die ze aan de straat steenen niet kwijt raken. Ik ben het eens met patrick direcktmovie is veel goedkoper met ze 2,99

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond