Deel dit artikel
-

Paypal: aantal mobiele betalingen verdubbeld

Paypal handelde in het eerste half jaar van dit jaar twee keer meer mobiele betalingen af dan in heel 2009. De telefoon begint een relevante rol te spelen als mobiele portemonnee in Paypals wereld.

Exact hoeveel transacties Paypal via de mobiele afhandelde, houdt bestuursvoorzitter John Donahoe voor zich. Wel staat vast dat het mobiele betaalvolume in het eerste kwartaal ongeveer even groot was als in het tweede kwartaal.

Volgens een bericht op weblog Techcrunch bedroeg het mobiele betaalvolume over 2009 zo’n 140 miljoen dollar. Omgerekend zou Paypal afgelopen zes maanden dan een volume hebben verstouwd van rond de 300 miljoen dollar.

Uit Donahoes toelichting op de kwartaalcijfers van eBay (PDF), waar Paypal deel van uitmaakt, blijkt dat hier de macht van de grote getallen geldt. Om een beeld te geven, schetst de Amerikaan: “De Paypal-applicatie werd in de eerste zes maanden van van dit jaar 2,5 miljoen keer gedownload”. Toen de software in maart verscheen werd hij in drie weken 1 miljoen keer opgehaald. De groei vlakt af.

Paypal heeft wereldwijd 87,2 miljoen actieve gebruikers, 16 procent meer dan vorig jaar. De betaaldienst wordt steeds vaker buiten eBay om gebruikt, direct in webwinkels. Dat is ondertussen al 60 procent van de transacties, een plus van 43 procent ten opzichte van vorig jaar. Het gebruik van Paypal op eBay zelf groeit nog maar met kleine cijfers.

Paypal boekte in het eerste half jaar een omzet van 817 miljoen euro. Dat is 22 procent meer dan vorig jaar.

De bijna 100 miljoen gebruikers genereerden gezamenlijk een betaalvolume van ruim 21 miljard dollar in de drie maanden tot eind juni.

Onlangs introduceerde Paypal in Amerika de dienst Mobile Express Checkout. Die moet de mobiele betaaldrempel voor consumenten bij webwinkeliers aanmerkelijk verlagen. Met een enkele klik moeten transacties kunnen worden afgehandeld. Wanneer de dienst naar Europa komt, is niet bekend.

Ook voor eBay zelf bestaat al enige tijd een mobiele applicatie om mee te zoeken en handelen. Die software werd ondertussen 11 miljoen keer gedownload. eBay is op koers om dit jaar voor 1,5 miljard dollar te helpen verhandelen via de mobiele telefoon.

Om mobiele handel en aanpalend mobiel betaalverkeer te bevorderen, nam eBay een maand geleden het bedrijf RedLaser over. RedLaser bouwt software om via de mobiele telefoon barcodes van producten in te lezen en de product- en prijsinformatie op eBay met het daar lopende online aanbod te vergelijken.

De concernomzet van eBay steeg over het tweede kwartaal met 6 procent tot 2,2 miljard dollar. Zestig procent van de omzet komt uit handelsactiviteiten op sites als eBay, Marktplaats.nl en Shopping.com, veertig procent komt op het conto van Paypal. De nettowinst steeg met 26 procent tot 412 miljoen dollar.

Deel dit bericht

3 Reacties

Eelco

Dag Erwin, nav je vraag over "mobile express checkout": deze versie van PayPal geoptimaliseerd voor mobiele websites is ook in Nederland volledig beschikbaar. Webwinkels die al de reguliere "express checkout" van PayPal gebruiken hoeven niets aan te passen om dit te integreren in hun mobiele website; PayPal herkent automatisch de mobiele client en zijn/ haar OS en toont de juiste flow. Voor "in app" payments is "PayPal mobile payments library" ook in NL beschikbaar. Een voorbeeld van een Nederlands bedrijf dat dit al toepast is Layar.

Erwin Boogert - Emerce

Dankjewel Eelco, dat is helder. Hoeveel evangeliewerk moet Paypal doen om dit bekend te maken aan de markt?

Eelco

Beste Erwin, Dat evangeliewerk is eigenlijk helemaal niet nodig: er is namelijk een enorme 'pull' vanuit de markt, waardoor push niet nodig is. We hebben een lange lijst met webwinkels bijgehouden die ons de afgelopen maanden hebben gevraagd om deze producten, dus over gebrek aan vraag hebben we voorlopig niet te klagen. :-) Beide mobiele oplossingen zijn pas deze zomer gelanceerd, we assisteren nu een aantal grote Nederlandse webwinkels om de producten uit te rollen. De enige die hierover al zelf naar buiten is getreden is Pathe bioscopen, andere partijen zullen dit zelf willen communiceren. Verder zorgen we dat de meest serieuze appdevelopers (o.a. Sharewire) de oplossing aan hun klanten aan kunnen bieden. Pas in een tweede fase (als een aantal zeer aansprekende namen 'live' is met de mobiele varianten van PayPal) zal meer actieve marktcommunicatie plaatsvinden. Verwacht dit voor het einde van dit jaar, dus watch this space!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond