Deel dit artikel
-

‘Paypal voor mini-bedragen’ volgende maand van start

Het Nederlandse online betaalbedrijf Mollie start volgende maand met een internationale betaaldienst, ZayPay. De nieuwe site richt zich op betalingen van drie euro of minder.

“ZayPay wordt geen concurrent van PayPal, omdat we ons vooral richten om micropayments”, zegt Mollie-oprichter Adriaan Mol. Volgens hem zal het maximumbedrag dat via Zaypay kan worden betaald rond enkele euro’s komen te liggen. Mollie is in Nederland redelijk succesvol met het aanbieden van online betalingen aan websitebeheerders via 0900-nummers, sms, Walliecard en iDeal.

Volgens Mol wordt Zaypay eind volgende maand gelanceerd in achttien landen, waaronder veel Europese landen, Canada, Mexico, Turkije en Zuid-Korea. “Voor het eind van het jaar moeten dan er 24 zijn.” Amerika zit er nog niet tussen omdat dat land volgens Mol ongunstig is voor kleine betalingen vanwege de trage opkomst van sms en andere online betaaldiensten.

“Nergens op internet kan je een betaling van 1 cent doen. Met Zaypay wordt dit wel mogelijk. Mensen die een betaling onder een bepaald minimum doen, stel 1 euro, kunnen dat bedrag gewoon afrekenen, de andere 99 cent komen dan automatisch op hun account”, vertelt Mol. Alleen voor de kleinste betalingen is zo’n saldo nodig, Zaypay werkt ook zonder registratie.

Zaypay gebruikt volgens Mol ‘alle niet-traditionele betaalmethodes die voor handen zijn’. In Nederland is dat bijvoorbeeld de Walliecard, maar in andere landen zijn er andere vergelijkbare methodes. Het meest gebruikt worden betaalnummers: wie belt naar zo’n nummer heeft meteen afgerekend. Daarnaast gebruikt Zaypay sms als betaalmethode, wat vaak minder interessant is vanwege de hoge marges die telecombedrijven vragen. Gebruikers ontvangen volgens Mol ‘ongeveer 80 procent’ van de betaalde bedragen bij betalen via telefoon. Bij sms is dat iets meer dan 50 procent.

Betaalde content

Zaypay richt zich vooral op site-eigenaren en uitgevers, grotendeels dezelfde gebruikersgroep als Mollie.nl. “Wij worden nu vooral gebruikt door sites die ringtones verkopen, spelletjessites, datingsites en zelfs advocatenkantoren die er online standaard-contracten mee afrekenen”, aldus Mol. “Betalen via micropayments voor artikelen is tot nu toe geen succes. Ik ken geen voorbeelden van waar dat goed werkt. Voor tekst willen mensen niet betalen op internet.”

ZayPay zal net als Mollie werken met allerlei API’s die de implementatie voor site-beheerders zo makkelijk mogelijk moeten maken. Zaypay kan in Nederland mogelijk gaan concurrenten met Mollie zelf. De tarieven van Zaypay moeten uiteindelijk lager komen te liggen vanwege de hogere volumes. “En met Mollie kan je als site in één klap veel meer landen bereiken.”

Weblogs krijgen later dit jaar ook de mogelijkheid om een Zaypay-doneerknop aan hun site toe te voegen. Ook komt Zaypay met widgets voor onder meer Hyves, zegt Mol.

Sekssites zijn voorlopig niet welkom bij Zaypay, maar goksites wel, zolang de wetgeving die in die landen toestaat. Volgens Mol haalde Mollie in 2006 een omzet van zes miljoen euro. Behalve in Amsterdam heeft Zaypay ook kantoren in Brussel en Tel Aviv.

Deel dit bericht

2 Reacties

Robert

woehoe kan ik eindelijk is internationaal geld gaan verdienen! Super initiatief!

Erik van Zaanen

"Nergens op internet kan je een betaling van 1 cent doen. Met Zaypay wordt dit wel mogelijk."Dat kan dus al jaren, met het systeem Click & Buy van Firstgate, dat in Europa al door honderden sites wordt gebruikt, inclusief sites van toonaangevende bladen en kranten.  "Betalen via micropayments voor artikelen is tot nu toe geen succes. Ik ken geen voorbeelden van waar dat goed werkt. Voor tekst willen mensen niet betalen op internet."  Dat gebeurt dus ook al jaren, hoewel niet op grote schaal in Nederland. In Duitsland gebeurt het zelfs op forse schaal.  Niettemin veel succes.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond