Deel dit artikel
-

Peak Capital opent nieuw techfonds

Een groep investerende internetondernemers, verenigd in Peak Capital, opent een nieuw fonds van 5 miljoen euro. Peak Capital II, is net als voorganger Peak Capital I, gericht op jonge innovatieve bedrijven, werkzaam in de technologie, media en communicatie.

Het fonds investeert in early stage-bedrijven. "Peak Capital vult hiermee een gat in de financieringsbehoefte van ondernemers die te groot zijn voor family– en friends-investeringen en nog te klein voor de grotere VC’s zoals Endeit en Prime", aldus Menno Kenter van Boost Capital, een van de ondernemers die participeert in Peak Capital. Peak Capital II prognosticeert 10 participaties in de komende 5 jaar.

Kenter vult aan dat in uitzonderingen een belang genomen kan worden in een start up. "Dan zal er leiding gegeven moeten worden door ervaren managers of ondernemers. En er zal in ieder geval interessante IP ontwikkeld moeten zijn."

Internetondernemers

Peak Capital is een participatiemaatschappij van een groep ondernemers met jaren ervaring in de digitale mediasector. Onder hen naast Kenter, Hein Siemerink van AFS Group, Christiaan Alberdingk Thijm van SOLV Advocaten, Johan van Mil van Dialogue Company, Hans de Rooij van BDO Accountants en Heleen van Oord van DQ&A.

De overige investeerders in Peak Capital II bestaan onder anderen uit Willem Sijthof van het Financieele Dagblad en BNR en Rob de Heus van Scoot media. Andere investeerders willen niet bij naam genoemd worden.

Genoeg kansen

Peak Capital verwacht binnen enkele maanden de eerste 3 investeringen te hebben gedaan. Kenter: "Omdat we met de partners van Peak Capital al een kleine 2 jaar bezig zijn, veel plannen zien en er door banken terughoudend wordt gereageerd op financieringsverzoeken van bestaande bedrijven, zien we veel kansen langskomen. Daarnaast hebben de partners hun sporen in deze sector zelf verdiend waardoor partijen in ons ook een duidelijke meerwaarde zien ten opzichte van andere financieringspartijen."

Er is door de 6 partners van Peak Capital een belangrijk deel zelf gefinancierd, voor het overige is een beroep gedaan op privé-investeerders. Totaal kwam deze groep uit op 3 miljoen vermogen, waarvan 500.000 wordt gebruikt om de kosten van het fondsmanagement de komende 10 jaar te dekken.

Aangevuld door EZ

Het resterende nettobedrag van 2,5 miljoen, wordt onder voorwaarden van het Ministerie van Economische Zaken verder aangevuld tot de definitieve fondsgrootte van 5 miljoen. Dit kan omdat Peak capital zich heeft weten te kwalificeren als een technostarterfonds.

Een technostarterfonds is gebonden aan vele regels, 1 van deze regels is dat het fonds het kapitaal in 5 jaar moet investeren en daarna 5 jaar de tijd heeft om te desinvesteren. Een closed fund genoemd, met een duidelijke eindtijd.

Peak Capital nam eerder een belang van 30 procent in fotoarchiefsite NationaleBeeldbank.nl.

Bron foto: dyobmit (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond