Deel dit artikel
-

PeerMe: ‘Voice over UMTS’ ook in Nederland

De Californische start-up PeerMe richt zich ook op Nederland met internetbellen op mobiele telefoons. Het werkt via UMTS of EDGE op smartphones en PDA's waarop gebruikers de PeerMe-software moeten installeren. PeerMe is daarmee eerder dan Skype, dat ook daaraan werkt.

Dat maakte PeerMe gisteren bekend in een persverklaring. Het Amerikaanse bedrijf is een van de eerste bedrijven die probeert Voice-over-IP (VoIP) op mobiele telefoons aan te bieden. Twee gebruikers van PeerMe kunnen alleen met elkaar bellen als ze allebei de PeerMe-software hebben geïnstalleerd op hun mobiel ofwel pc. Vervolgens kunnen ze naar alle andere PeerMe-gebruikers bellen, of die nu achter de computer zitten of met hun mobieltje op pad zijn.

De kosten liggen bij gebruiker zelf die moet betalen voor het mobiele dataverkeer bij zijn eigen telefoonbedrijf. Dit zou met name lucratief kunnen zijn voor de groeiende groep Nederlanders met een flatfee GPRS/EDGE of UMTS-bundel, zo hoopt PeerMe, dat geld wil verdienen met onder meer advertenties. Bij Telfort kost een onbeperkt EDGE-abonnement op mobiel bijvoorbeeld 27,50 euro per maand.

"Het is belangrijk dat onze gebruikers PeerMe zo gemakkelijk mogelijk moeten kunnen gebruiken. Daarom introduceren wij de service deze maand in meer dan 20 nieuwe talen," zegt CEO Tom Lasater van PeerMe uit Silicon Valley. Ook Nederlands zit daar bij.

Op dit moment werkt de PeerMe-software  al op de PC en op telefoons en PDA's met Windows Mobile 5. De betaversie van PeerMe werkt al met de Motorola Q en de Treo 700. Een versie voor andere smartphones is nog in de maak. Een betaversie daarvan is per e-mail verkrijgbaar bij PeerMe. Behalve spraak ondersteunt de PeerMe-software ook instant messaging en bestandsoverdracht.

Lasater: "We willen geld verdienen op drie manieren. Met PeerMe Out kan je straks bellen vanuit onze software naar vaste en mobiele telefoonnummers. Dat kost geld. Verder hebben we advertenties in onze software en verkopen we content zoals muziek en ringtones." De PeerMe Out-dienst gaat 15 augustus van start. De versie van de software voor Symbian en Linux is begin augustus klaar, aldus Lasater. Volgens hem is de software 1 miljoen keer gedownload door gebruikers in 120 landen.

Skype-concurrentie
Lasater van PeerMe, dat letterlijk op steenworp afstand is gevestigd van Google: "Iedereen in de VoIP-wereld voelt zich 'geïntimideerd' door SKype, omdat ze zo groot lijken, maar wij denken dat er op dit gebied nog voldoende ruimte is voor ons." Concurrentie voor PeerMe komt nu al van Skype, zij het met een omweg.

Zo is er Soonr.com waarmee gebruikers via de webbrowser op hun telefoon kunnen inloggen op de Skype-client op hun computer thuis die aan moet blijven staan. Vervolgens kunnen ze vanaf de mobiele Soonr-pagina's chatten en bellen, mits de snelheid van de mobiele verbinding goed genoeg is. Bij tests blijkt er dan nog enige vertraging op te treden. Ook het bedrijf EQO maakt het mogelijk om te 'Skypen' op mobiele telefoons met andere mensen die naast Skype ook EQO hebben geinstalleerd.

Skype zelf werkt ook aan software voor mobiele telefoons, zo bleek onlangs uit een vacature. Het bedrijf zou al achter de schermen een versie voor Symbian-telefoons klaar hebben. Dat zal met name interessant zal zijn voor bezitters van telefoons met Wifi-ondersteuning die draaien op Series 60 van Symbian, zoals de Nokia N91.

Volgens onderzoeksbureau In-Stat gaan mobieltjes die ook WiFi ondersteunen een gouden toekomst tegemoet. In 2010 zullen er 132 miljoen van dergelijke telefoons in gebruik zijn, aldus een In-Stat deze week. Op dit moment zijn er al meer dan twintig WiFi-telefoons. Motorola kondigde vorig jaar al een samenwerking met Skype aan.

Deel dit bericht

3 Reacties

smit

Om wat dingen te verhelderen: - Als je via een UMTS toestel belt (en je in het bereik van een UMTS netwerk bent) bel je altijd al via VOIP. - Dat is de reden waarom UMTS telefoons zo veel last hebben van storende gesprekken (uitval van verbindingen) - Dus heb ik mijn toestel ingesteld dat de dataverbindingen via UMTS lopen, maar gesprekken nog steeds via GSM - Andere problemen zijn dat de meeste toestellen gesloten zijn, en je er dus niet makkelijk VOIP software van een andere partij op kunt zetten - Wel een zoveelste indicatie dat afrekenen per tik z'n tijd gehad heeft. Telefonie gaat naar flat-fee prijzen voor access en diensten zoals bellen, en naar open data zodat je bij het Internet kan, ipv bij een flauwe Vodafone Live of iMode.

gipi

Sorry Smit, je hebt het niet helemaal begrepen:- Met een UMTS toestel bel je NIET via VOIP, maar "circuit switched" over UMTS zoals dat heet. zoals je ook Circuit switched over GSM belt.- in het artikel gaat het over Symbian en Winmobile phones. deze phones zijn "open".

Smit

@Gipi, je hebt het zelf niet helemaal begrepen: UMTS toestellen staan factory default op 'PS en GSM'. Oftewel 'Packet Switched' bellen als je in een UMTS netwerk bent, en Circuit Switched als er alleen GSM bereik is. Moderne UMTS toestellen hebben een optie: 'GSM only', en dan kan er tenminste redelijk ongestoord gebeld worden, via het aloude circuit switched GSM netwerk. Zelfs als je in UMTS bereik bent.  Packet switched staat voor IP pakketjes. Bellen over IP, VOIP dus. En het werkt voor geen meter. Verbindingen vallen weg, roaming tussen PS en CS netwerken werkt niet, (lekker als je net op de rand van een UMTS netwerk werkt of woont) en regelmatig maken we mee dat PS zenders (UMTS dus) crashen en eindeloos herstarten.  UMTS is echt ruk aangaande de betrouwbaarheid. En ook de performance is dramatisch. Niemand heeft ooit in de buurt van de theoretische 384Kbps kunnen komen. 100Kbps videostreams continue lukt alleen met buffers van 10 secondend zodat hickups kunnen worden overbrugd. En de benodigde (minimale!) 40Kbps voor VOIP up + down kan niet gegarandeerd worden voor latency gevoelige toepassingen. Zoals 2-weg spraak, oftewel VOIP.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond