Deel dit artikel
-

Pensioenfondsen op overnamepad voor telecom en kabel

Drie pensioenfondsen investeren fors in een fonds van zeker 1 miljard euro om in de komende jaren infrastructuur te kopen van telecom- en kabelbedrijven.

De Nederlandse fondsen ABP, PGGM en Pensioenfonds Vervoer investeren aanzienlijke bedragen in een vehikel van Bouwfonds Reim. Dat stond eerder bekend stond als Rabo Bouwfonds. Dat was al bedoeld om in grote infrastructuurprojecten te investeren.

De drie pensioenfondsen treden nu voor een onbekend bedrag toe tot het nieuwe Communications Infrastructure Fund. Dat schrijft Het Financieele Dagblad. De krant meldt dat het Communications Infrastructure Fund (CIF) vorige week is rondgekomen. Hoeveel de drie pensioenfondsen ieder betalen, is niet bekend.

Het doel van het CIF is om infrastructuur van telecom- en kabelbedrijven te kopen en te verglazen. Uiteindelijk hopen de pensioenfondsen eigenaar te zijn van een groot landelijk glasvezelnetwerk. Dat zou ultimo 2020 moeten zijn gerealiseerd.

Bedrijven als KPN en UPC zouden vervolgens capaciteit kunnen huren op dat glasvezelnet. Die constructie zorgt ervoor dat de kabel- en telecombedrijven zich niet meer met techniek en financiering van infrastructuur bezig hoeven te houden.

Voor de pensioenfondsen betekent dit dat ze op een vrij stabiele geldstroom kunnen rekenen van netwerkhuurders. Volgens Het Financieele Dagblad hebben pensioenfondsen nog miljarden euro’s op de plank liggen om te investeren in infrastructuurprojecten.

Deze constructie staat ook derde partijen toe om de markt van telecomdiensten te betreden. Bovendien zorgt het voor een gelijk speelveld voor partijden als KPN, UPC, Ziggo en Tele2. Nu bedienen zij ieder met eigen netten hun particuliere en zakelijke klanten.  Over een decennium zouden dit geen netwerkbedrijven meer kunnen zijn, waardoor de focus primair op de diensten en klantenservice ligt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond