Deel dit artikel
-

Pensioenfondsen PMT en PME investeren nogmaals 150 miljoen in start- en scale-ups

Pensioenfondsen PMT en PME investeren beiden 75 miljoen euro in het derde fonds van Innovation Industries. Dit komt bovenop eerdere investeringen waar beide fondsen aan hebben bijgedragen. Er worden de komende jaren honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd in Nederlandse snelgroeiende technologiebedrijven die oplossingen bieden voor de grote uitdagingen van deze tijd.

Innovation Industries gaat met een derde fonds van start dat kapitaal verstrekt aan Deeptechbedrijven. In de eerste financieringsronde is 200 miljoen opgehaald bij de pensioenfondsen PMT en PME, Rabo Investments, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), onderzoeksorganisatie TNO en tal van private investeerders. De verwachting is dat het fonds in totaal 300 tot 400 miljoen euro ophaalt.

Het nieuwe fonds gaat op zoek naar ongeveer 15 zogenoemde deeptech startups en scale-ups die moeten uitgroeien tot internationale winnaars. Deeptechbedrijven richten zich op het toepassen van geavanceerde technologieën om complexe, maatschappelijke knelpunten op te lossen op het gebied van gezondheidszorg, landbouw, energie en productie. Scale-ups zijn ondernemingen die na de succesvolle start-up fase aan de vooravond staan van een groeiversnelling.

Naast een marktconform rendement, willen de investeerders achter het fonds ook bijdragen aan het creëren van toekomstbestendige banen in onder meer de technieksector en het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Eerder haalde Innovation Industries met twee vergelijkbare fondsen al 275 miljoen op. De fondsen van de investeringsmaatschappij – die mede zijn vormgegeven door MN Vermogensbeheer, de uitvoerder van PME en PMT – hebben sinds 2017 een bedrijvenportefeuille opgebouwd van vijfentwintig voornamelijk Nederlandse deeptechbedrijven. Voorbeelden van bedrijven waarin eerder is geïnvesteerd, zijn SMART Photonics, Effect Photonics, Nearfield Instruments, Onera, Axelera AI en Solynta.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond