Deel dit artikel
-

Petitie eist verbod op het online volgen van burgers

Het online tracken van internetgebruikers zou wettelijk verboden moeten worden, aldus verschillende organisaties op het vlak van internet en privacy. Daartoe is deze week een petitie gelanceerd.

Met online tracking wordt gedoeld op het online volgen van surfgedrag met behulp van cookies. Met de verzamelde informatie wordt van iedere internetgebruiker een persoonlijk profiel aangelegd dat een indringend beeld biedt van iemands interesses, voorkeuren en persoonlijke leven. Dit gebeurt zonder geldige toestemming en is daarmee in strijd met de AVG.

Deze digitale profielen zijn niet zelden gebaseerd op zaken als etniciteit, gender en andere gevoelige kenmerken. Ondanks een EU-verbod op het gebruik van gevoelige gegevens vinden slimme algoritmes van techbedrijven vaak al snel alternatieve data die indirect hetzelfde onderscheid maken.

Bovendien worden de aangelegde profielen gebruikt om internetgebruikers bepaalde informatie wel of niet voor te schotelen. Hierbij moet worden gedacht aan het niet krijgen te zien van bepaalde vacatures vanwege je geslacht of het niet onder ogen krijgen van een woningadvertentie in een bepaalde wijk omdat je niet tot de beoogde doelgroep behoort. Ook vindt er zogeheten ‘politieke targeting’ plaats, waarbij politieke partijen of belangengroepen de online profielen gebruiken om, evenals adverteerders, hun boodschap op mensen te richten die meer geneigd zouden zijn om beïnvloed of overtuigd te raken.

Voor een goed werkende democratie is het van groot belang dat burgers op een geïnformeerde wijze hun mening kunnen vormen, stelt de petitie. ‘De schimmige manier waarop techbedrijven burgers volgen, profileren en hun gedrag en gedachten proberen te beïnvloeden, maakt de online omgeving tot een speelbal van partijen die onze aandacht per opbod kunnen kopen.’

Brede steun

De lijst met organisaties die de petitie onderschrijven bestaat uit Bits of Freedom, Burgerrechtenvereniging Vrijbit, De Datavakbond, De Waag, Freedom Internet, Free Press Unlimited, Internet Society Nederland, Platform Burgerrechten en The Privacy Collective. De ondertekenaars roepen politieke partijen in Nederland op om zich in te zetten voor een wettelijk verbod op tracking technologie. Daarnaast zou het nieuw te vormen kabinet zich ook in Brussel moeten inzetten voor een EU-breed verbod op online tracking.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond