Deel dit artikel
-

‘Picnic komt niet onder de supermarkt-cao uit’

Picnic komt niet onder de supermarkt cao uit. Dat zeggen diverse experts tegen de NOS. Het bedrijf wordt binnenkort door vakbond FNV voor de rechter gesleept.

Toepassing van de cao zou volgens Picnic leiden tot ‘scheve en onrechtvaardige effecten’ voor de verschillende typen werknemers: een student die op zondag kan werken, verdient twee keer zoveel als een alleenstaande moeder met twee kinderen die alleen door de week kan werken. Michiel Muller, medeoprichter van Picnic: ‘Wij betalen ook toeslagen, maar die passen bij onze werkzaamheden en het ritme van de operatie. In supermarkten zie je bijvoorbeeld in het weekeinde alleen scholieren werken en geen vaste krachten. Dat zal nooit de bedoeling zijn geweest.’

Maar het Vakcentrum, een organisatie die namens werkgevers de cao-onderhandelingen voert, denkt dat de websuper de cao gewoon moet hanteren. ‘Het maakt niet uit of het een virtuele of een stenen winkel is, de cao is van toepassing’, zegt Patricia Hoogstraaten, directeur van het Vakcentrum.

De cao voor supermarkten is door het ministerie van Sociale Zaken algemeen bindend verklaard voor bedrijven uit die sector. De afspraken gelden voor ‘iedere fysieke en virtuele inrichting waar overwegend een verscheidenheid aan verbruiksartikelen zoals eieren, groente, fruit etc wordt verkocht’.

Ook Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, denkt dat Picnic de supermarkt-cao moet gaan toepassen. ‘Picnic heeft hier geen sterk argument. Die discussie gaan ze niet zomaar winnen.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond