Deel dit artikel
-

Piratenpartij wil hervorming auteursrecht

Het auteursrecht moet tot haar commerciële essentie worden teruggebracht. Niet-commercieel gebruik wordt direct toegestaan en commercieel gebruik wordt beschermd om de auteur een redelijk termijn te geven voor het terugverdienen van zijn investering. Dat stelt de Piratenpartij in haar concept verkiezingsprogramma.

De Piratenpartij, reeds in 2006 opgericht en ooit geïnspireerd door de Zweedse beweging die het downloaden van auteursrechtelijk beschermde werken wilde legaliseren, lijkt volgens de jongste peilingen ruim boven de kiesdrempel te scoren en zit volgens de wekelijkse peiling van Maurice de Hond tegen een tweede zetel aan. De partij is vooral populair bij mannelijke kiezers onder de 30 jaar.

De partij zet met name in op privacy, een open overheid en het delen van informatie. Dat zijn volgens de initiatiefnemers de pijlers onder een nieuw soort Democratie 3.0. De partij wil open source-software (Liquid Feedbacksysteem) gebruiken voor het vergaren van ideeën en stemmen.

In het verkiezingsprogramma (pdf) staan niet zozeer extreme, als wel een aantal opmerkelijke standpunten: zo vindt het bestuur dat op de lange termijn alle belemmeringen om creatieve werken te maken en te consumeren dienen te worden opgeheven. Het delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal is enkel toegestaan voor niet-commercieel gebruik. Het commercieel belang van auteursrecht is ondergeschikt aan de essentie van cultuur: het delen van informatie, ontwerpen en ideeën. Het commercieel auteursrecht wordt, als het aan de partij ligt, beperkt tot een periode van maximaal vijf jaar.

De publieke omroep wordt bijvoorbeeld verplicht uit te zenden onder een vrije licentie, zodat ook commercieel hergebruik en remixen toegestaan is.

Het verwijzen of linken naar en het ‘embedden’ van al dan niet auteursrechtelijk beschermd materiaal op internet wordt onder alle omstandigheden toegestaan. Dit is inclusief het op commerciële basis faciliteren van zoek- indexering- en/of bestandsdeling.

Consumentenrechten moeten de burger verder beschermen tegen ‘onredelijke restricties vanuit de entertainmentbranche’. Digital Rights Management- toepassingen die inbreuk maken op deze rechten worden verboden.

Overheden en burgers krijgen de mogelijkheid zelf of in een publiek-private samenwerking een huis-aan-huis glasvezelnetwerk aan te leggen. Glasvezelnetwerken en andere netwerkvoorzieningen mogen niet als monopolie behandeld worden. Ook pleit men voor een gelijke prijs voor alle mobiele communicatie binnen de Europese Unie, inclusief Nederland. ‘Geen grenzen op mobiel internet’.

Om gebruikers te beschermen tegen het delen van privacygevoelige informatie, moeten ze van sociale netwerken de mogelijkheid krijgen hun informatie eenvoudig te verwijderen, vindt de partij. Dat geldt ook voor back-ups en aanverwante systemen en databases. Tagging van foto’s of andere privé informatie door anderen mag op netwerksites alleen met expliciete toestemming van de getagde persoon.

De partij zoekt geen aansluiting bij de bestaande politiek. Over een zevental punten – waaronder de hervorming van het octrooirecht en de bescherming van de privacy – valt niet te onderhandelen.

 

Deel dit bericht

3 Reacties

NilsR

met wat proteststemmen in de zak moet het mogelijk zijn dit signaal de kamer in te krijgen.

Arthur King

Een groot nut van de PP is dat ze het topje van de ijsberg aangeven en zo een grote maatschappelijke botsing kan worden voorkomen. Bedoeld is de indruk die velen hebben dat we naar een Big Brother “samen”leving toegaan. Dat is een Megatrend die misschien nog moeilijker te keren is als de klimaatverandering. Een vrij internet kan daarbij helpen.

Leprchaunspotofgold

Het wordt tijd dat de VRIJE RECHTEN stelende regeringen aangejaagd door de entertainment-lobby-industrie (Hollywood is gespecialiseerd in wijsmaken/propaganda) eens ter verantwoording worden geroepen. Wie beschermd de vrije rechten van de consument/burger/computeraar? Welke rechten zijn belangrijker? Waar zijn onze officiele VRIJE RECHTEN beschermers? Google eens op piratenpartij, zoveel mensen zijn niet voor niks erg kwaad geworden. Bekijk de Youtube filmpjes eens, dan snap je wat er gebeurd is. (Copyright Bullshit – Een kleine infomercial) Iedereen is bestolen geworden, en moet steeds opnieuw ook voor oude
zaken blijven betalen. Downloaden was vroeger ook gratis (TV & Radio was/is ook gratis downloaden). Er is nu al jaren een uitgevers – Internet-oorlog gaande geinitialiseerd door het geheime FOUTE WTO-WIPO gekoppelde handelsverdrag.
(Rufus Pollock Cambridge optimaal max 15 jaar Copyright studie.) Steeds meer rare USA wetten worden ingevoerd, en steeds meer rare geldgraaistichtingen leven alleen hiervan. Zelfs een blind paard kan zien dat dit helemaal niet klopt.
STOP dit gedrag NU! Ga je nooit stemmen, omdat de ONWETENDE politiek corrupt geworden lijkt? Heb je minstens een (1) computer/GSM-telefoon oid stem dan eens Piratenpartij. Het kan alleen maar BETER worden, met mensen die wel logisch politiek maken en kunnen nadenken!
STOP het amerikaanse wettelijke gegraai, maak onze Cultuur weer VRIJ en opnieuw menselijk!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond