Deel dit artikel
-

Plannen Europese digitale identiteit goedgekeurd

Het Europees Parlement is afgelopen week akkoord gegaan met de plannen voor een Europese digitale identiteit. Daarmee kunnen burgers zich in de gehele Europese Unie identificeren.

De plannen werden met 335 stemmen voor, 190 stemmen tegen en 31 onthoudingen aangenomen.

Vanuit een speciale wallet-app voor smartphones en andere apparaten kunnen burgers onder meer allerlei documenten delen. Grote platformen zullen worden verplicht om de nieuwe Europese digitale identiteit te accepteren.

Het gebruik van de digitale identiteit zal volgens de EU daarentegen vrijwillig zijn. Burgers krijgen ook geen Europees burgerservicenummer. Via een privacydashboard krijgen Europese burgers controle over hun gegevens. De app wordt open source.

De Piratenpartij is niet blij met Europese digitale identiteit en spreekt van een valstrik. ‘Overidentificatie zal geleidelijk onze rechten om diensten anoniem te gebruiken aantasten’, aldus de partij. ‘Mark Zuckerberg heeft geen recht om onze identiteit te zien. Het toevertrouwen van onze digitale levens aan de overheid in plaats van Facebook en Google doet ons van de regen in de drup belanden.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond