Deel dit artikel
-

Platform 161 verkocht aan Media and Games Invest

De maker van reclametechnologie Platform 161 valt in handen van het beursgenoteerde Media and Games Invest (MGI). Verkopend directeur en eigenaar Marco Kloots wil zijn bedrijf versneld kunnen laten groeien als onderdeel van een groep.

“Twee jaar geleden heb ik bij de aandeelhouders en het bestuur aangegeven dat ik het tijd vond voor een volgende stap”, vertelt Kloots aan Emerce. “Dit bedrijf is ooit begonnen als ClickDistrict. Door steeds de juiste stappen te zetten hebben we altijd weten te groeien in deze snel veranderende markt. Dit is nu de juiste next step. Het is ook de richting waarin de hele markt beweegt: consolidatie. Om te groeien wilde ik onderdeel van een groter geheel zijn. Dat geeft synergie, zowel op het gebied van kosten als omzet. We krijgen er 22 kantoren wereldwijd bij en zeshonderd collega’s.”

In de praktijk zal er voor de medewerkers en klanten weinig veranderen. Hooguit dat er sneller nieuwe elementen aan de DSP worden toegevoegd. Platform 161 exploiteert zelfontwikkelde technologie voor programmatic advertising. Uitgevers, maar bijvoorbeeld ook eigenaar van outdoornetwerken, stellen hun digitale kanalen via de Amsterdamse technologie open voor biedingen op reclameruimte.

De kopende partij, Media and Games Invest, is een ecosysteem van reclametechnologie voor web en apps. Men had al DMP- en SSP-technologie in huis, maar de zogeheten DSP ontbrak nog. Het bedrijf, waar ook Verve en PubNative toe behoren, bouwt in technische zin een alternatief voor conglomeraten als Facebook en Google. “Tech wordt erg gedomineerd door deze partijen. Mijn visie is niet het onderspit te delven, maar een alternatief te bieden. Je merkt dat de vraag daarnaar groeit.”

Tegelijk met de overname van Platform 161 maakte Media and Games Invest bekend dat resterende aandelen ReachHero te kopen en dat ook te willen doen bij Mediakraft Turkije. Het bijna twintig jaar oude bedrijf is gevormd door een reeks van dertig overnames van techbedrijven en uitgevers in mobile gaming. Het staat onder leiding van de Nederlander Remco Westermann.

MGI zegt niets over de overnameprijs van Platform 161. Wel geeft het aan de omzet met tien miljoen euro te verhogen op jaarbasis en de winst (ebitda) met een miljoen euro.

Naast Kloots is Axel Capital een andere verkopende aandeelhouder.

MGI boekte in het eerste kwartaal van 2020 een omzet van 26 miljoen euro, gelijk verdeeld over de segmenten Gaming en Media. Dat is het dubbele van het jaar ervoor (PDF). Eind maart had het dertien miljoen euro in kas.

Foto: Luca Sartoni (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond