Deel dit artikel
-

‘Platformen bedreigen uitzendbranche’

Uitzendbureaus, arbeidsbemiddelaars en payrollers kunnen tot zelfs 70 procent van hun markt verliezen aan online platformen. Door zelf als platform te gaan werken, kan de sector voorkomen dat ze wordt weggedrukt door platformgiganten als LinkedIn of de spin-offs van Deliveroo en Uber. Dit stelt het ING Economisch Bureau.

Online businessmodellen, zoals vacaturewebsites, online uitzendbureaus en sociale netwerken maken de tussenkomst van de flexbranche (uitzendbureaus, payrollers en bemiddelaars) nu al minder vaak nodig. Werving en selectie is echter nog altijd vooral ‘mensenwerk’. Dit zal in de toekomst veranderen.

Online platformen automatiseren werving en selectie met behulp van algoritmes. Ook nemen ze administratieve taken als planning, urenregistratie en facturatie over. Hierdoor zijn ze op termijn goedkoper en sneller dan huidige spelers.

Technologische innovaties maken automatische ‘matching’ bovendien steeds beter. Platformen als Deliveroo en Uber (vervoer), Temper (horecawerk) en LinkedIn (werving) laten zien hoe platformen nu al deeltaken van de flexbranche overnemen. Als deze platformen zich het komende decennium richten op de werkmarkt, kan de huidige flexbranche haar rol grotendeels verliezen.

De kans dat een platform de bemiddelingsrol overneemt, verschilt per beroepsgroep, stelt ING vast. De kans is groter voor beroepen waar ‘platformisering’ veel voordelen biedt, namelijk als er sprake is van een hoog verloop, veel pieken en dalen in de vraag, een disbalans in vraag en aanbod en als er grote verschillen in kwalificaties bestaan tussen arbeidskrachten.

Hetzelfde geldt voor beroepen die gemakkelijk te ‘platformiseren’ zijn, omdat het werk repetitief is of het werk digitaal en op afstand van de werkgever kan worden uitgevoerd.

Het ING Economisch Bureau schat in dat in ieder geval 20 procent van de markt zal verschuiven van de traditionele flexbranche naar platformen. Schoonmakers, keukenhulpen of callcentermedewerkers zijn bijvoorbeeld goed via een platform te organiseren.

In een extreem scenario, waarin technologie zich heel snel ontwikkelt én regels toelaten dat arbeids- en zzp-contracten snel en makkelijk te sluiten en ontbinden zijn, kan zelfs 70 procent van de markt verschuiven naar platformen. Ook specialistische beroepen, zoals vormgevers en docenten, zijn dan via een platform te organiseren.

Het is duidelijk dat de traditionele flexbranche zelf ook niet stilstaat. De grote traditionele spelers zijn zelf ook bezig hun eigen platform te ontwikkelen. Er zijn drie cruciale factoren: Met haar kennis van arbeidsregelgeving heeft de branche een concurrentievoordeel. Platformgiganten als LinkedIn en de spin-offs van Uber of Deliveroo zijn qua technologie in het voordeel. De laatste troef is het netwerk. De platformgiganten hebben een wereldwijd netwerk en de capaciteit om op te schalen. De traditionele flexbranche zal het moeten hebben van de goede relaties met haar klanten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond