Deel dit artikel
-

Platteland scoort hoog bij handel op Marktplaats

Het zijn vooral kleinere gemeenten in Nederland waar de meeste online handel wordt gedreven, althans via Marktplaats. De eBay-dochter publiceerde maandag wederom zijn Provinciale handelshoofdsteden 2013. Daarin figureren plaatsen als het Gelderse Andelst, het Utrechtse Elst, het Limburgse Roosteren en het Frirse Twijzelerheide.

In het Groningse Wildervank werd de meeste handel gedreven van de hele provincie: 27 procent van de inwoners kocht of verkocht de afgelopen negen maanden iets via Marktplaats. In het Groningse dorp worden opvallend vaak spullen voor kinderen en baby’s en huis en inrichting aangeboden.

Het is voor de zevende achtereenvolgende keer dat Marktplaats per provincie de handelshoofdstad bepaalt. Daarbij wordt gekeken naar het aantal geplaatste advertenties en het aantal advertentieplaatsers in verhouding tot het aantal inwoners. In de eerste negen maanden van dit jaar zijn er ruim 105 miljoen advertenties geplaatst op Marktplaats. Landelijk gezien werd er het meeste gehandeld in Twijzelerheide (Friesland), dat zich hiermee handelshoofdstad van Nederland mag noemen.

Je hoeft dus niet in de geijkte grote steden zoals Rotterdam, Utrecht en Den Bosch te zitten om succesvol te kopen en verkopen, zegt Olivier van Duijn, directeur van Marktplaats. ‘Internet doet grenzen vervagen. Voor iedereen met een internetaansluiting ligt de rest van Nederland binnen handbereik.’

Nog steeds wordt het meeste via de computer of laptop verhandeld, maar Marktplaats ziet de activiteiten via de tablet en smartphone toenemen. In het afgelopen jaar verdubbelde het mobiel gebruik van Marktplaats van 21 naar 42 procent. In oktober 2013 werd Marktplaats maandelijks 61 miljoen keer bezocht via de mobiele site of app. In dezelfde maand vorig jaar was dat nog 19 miljoen keer. Bovendien zijn mobiele gebruikers actiever. Zij plaatsen nu 25 procent meer advertenties dan een jaar geleden.

Provinciale handelshoofdsteden 2013

Friesland – Twijzelerheide
Limburg – Roosteren
Overijssel – Westerhaar-Vriezenveensewijk
Drenthe – Elim
Gelderland – Andelst
Groningen – Wildervank
Utrecht – Elst
Noord-Holland – Zwaag
Noord-Brabant – Baarle-Nassau
Flevoland – Swifterbant
Zuid-Holland – Papendrecht
Zeeland – Oud-Vossemeer

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond