Deel dit artikel
-

En plotseling hebben alle providers 4G

De ene na de andere telecomprovider kondigt een 4G-netwerk aan. Vanaf dinsdag 8 mei start ook het Zweedse bedrijf Tele2 op verschillende plekken in Nederland met mobiel internet op basis van LTE-technologie (Long Term Evolution) voor laptops en tablets.

Na Ziggo en KPN zullen ook Vodafone en T-Mobile de komende week met aankondigingen komen. Zij moeten wel: de termijn voor de in 2010 aangekochte frequenties verloopt op 11 mei. Als er geen diensten worden aangeboden worden boetes opgelegd.

In alle gevallen wordt maar een zeer klein 4G-netwerk aangeboden. De reden hiervoor is dat in de loop van dit jaar alle frequenties opnieuw worden geveild en de telecombedrijven betere frequenties willen bemachtigen. De huidige frequenties in de 2,6GHz-band zijn eigenlijk niet geschikt.

Tele2 biedt vooralsnog het grootste netwerk. Het is voornamelijk geconcentreerd op de Randstad en biedt een dekking van zo’n honderd vierkante kilometer. Ontvangst is mogelijk in delen van Amsterdam, Amstelveen, Haarlem, Lelystad en Tilburg.

Men zet het netwerk formeel in voor een service pilot in navolging op de technische tests die startte met de eerste opstelling in Diemen in de zomer van 2010. Tele2 heeft al een operationeel LTE-netwerk in Zweden en test de technologie in de Baltische staten en Rusland.

Zakelijke klanten en consumenten verkrijgen toegang tot het mobiele internet via een speciale dongel, die 75 euro kost. Vervolgens zijn er maandelijkse abonnementskosten van 30 euro. Het 4G-netwerk biedt downloadsnelheden tot 40Mb/sec en uploadsnelheden tot 3Mb/sec. Het abonnement voor laptops en tablets heeft een maandelijkse datalimiet van 3 Gigabyte.

Ziggo biedt 4G alleen aan in Oss, Breda en Zwolle. Het 4G netwerk van KPN beperkt zich tot Den Haag en Utrecht.  Waar Vodafone en T-Mobile gaan beginnen, is nog niet bekend.

Deel dit bericht

5 Reacties

Jaimee Groen

Interessant, creëert Apple hier weer vraag door de nieuwe iPad?

john voorts

KPN en Ziggo bieden hun 4G abonnementen alleen aan voor zakelijke klanten. Tele2 is op dit moment de enige die abonnementen aanbiedt aan consumenten. Het is afwachten wat T-mobile en Vodafone gaan aanbieden. http://www.draadloosinternetlaptop.nl/component/content/article/85-alle-draadloos-internet-providers-komen-met-4g-abonnementen

AnZo

Tja, toch lezen we veel dat al die overheidsbemoeienis met regels en boetes niet nodig zou zijn en innovativiteit zou belemmeren, maar hier zie toch (alweer) het tegenovergestelde. Zonder de clausules waren de providers hier niet aan begonnen, een uitzondering daar gelaten. Men kocht het alleen om eventuele concurrentie uit te schakelen. Hoe fout is dat wel niet bij innovatieve projecten!

Richard

Een limiet van 3GB per maand? Dan ben je met 40mbps al na zo’n 10 mins door je data heen. Nuttig, dat Lte…

Stefan

@AnZo, innovatie doorvoeren na uitvinding heeft alleen zin als het ook levensvatbaar is, LTE bestaat al lang (innovatie gelukt) maar lijkt op dit moment qua payback time vrij zinloos, dus wordt er (terecht) niet in geïnvesteerd. Innovatie heeft niets te maken met rentabiliteit wat mij betreft. Telco’s verdienen goed, maar worden ook qua macht (ook terecht) wat korter gehouden. Dat beperkt ook hun investeringsvermogen in dit soort relatieve luxe trajecten in een dichtbekabeld land als nederland.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond