Deel dit artikel
-

Plotseling een hit: Chromebooks

Laptops met Google Chromebook blijken met kerst goed te hebben verkocht. Drie van de vier bestverkochte laptops bij Amazon zijn voorzien van deze systeemsoftware.

Volgens NPD Group is het marktaandeel onder zakelijke gebruikers in de VS (bedrijven, maar ook scholen en overheden) 21 procent in november. Zeer goed lopen Samsungs Chromebook en de Acer C720. Ook de HP Chromebook 14 doet het goed.

Chrome OS is de Android voor pc’s en laptops. Fabrikanten hoeven hiervoor geen licenties af te nemen en kunnen de notebooks dan ook tegen fors lagere prijzen leveren. Die beginnen bij 194 dollar, terwijl de goedkoopste Wintel van Asus nog altijd 439 dollar kost.

Dat is slecht nieuws voor Microsoft, maar de vraag is of de trend doorzet. Chrome OS is gebaseerd op de webbrowser Google Chrome en Linux. In feite fungeert de browser als gebruikersomgeving, waarbij alleen webapplicaties kunnen worden gebruikt, geen standaard software. Chrome OS vormt als het ware het voorportaal van de cloud. Games installeren kan niet, en veel externe apparaten zullen niet werken. Maar zo is het ook bedoeld: een cloud notebook, niet meer en niet minder.

Deel dit bericht

4 Reacties

Jeroen

Het blijkt dat deze cijfers niet helemaal kloppen als je het vergelijkt met de webtraffic.

Zie ook: http://daringfireball.net/linked/2013/12/28/chromebooks

Ik zou willen dat meer chromebooks gebruikt / verkocht worden, maar helaas is dat nog niet het geval.

KoalaBear

Mogelijk de volgende laptop hier ook een Chromebook. Kost de helft. Komt binnenkort een mooie uit met touchscreen voor ook maar iets van 300 €.

Martijn Dirkx

Zo plotseling is dat niet gegaan hoor; een contante stijging is al langere tijd waarneembaar sinds de release van de eerste versie.

Daarnaast zou ik het hebben over “Laptops met Google Chrome” of “Chromebooks”, maar niet “Laptops met Google Chromebook”.

Rob Petrie

Je zou zonder overdrijven kunnen stellen dat Chromebook geleverd wordt met de wereld aan software, alleen de GOOGLE produkten GMAIL, DRIVE, GOOGLE+ en GOOGLESITES in combinatie met honderden nuttige app’s uit de CHROME WEBSTORE leverden mij genoeg software om al 2 jaar volledig in de cloud te kunnen werken. Al mijn tienduizende documenten, spreadsheets, tekeningen, grafische ontwerpen,foto’s en muziek staan in de GOOGLE cloud en het heeft mij in totaal gekost: € 0,00 euro.
Buiten dat heb ik al 2 jaar een CHROMEBOOK die zichzelf automatisch update en geen virusscanner nodig heeft en binnen 8 seconden opstart en klaar is voor mijn werk.
Met groet, een enthousiaste en gelukkige gebruiker.
Rob Petrie, Alkmaar

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond