Deel dit artikel
-

Politie benadert Nederlandse slachtoffers ransomware aanval

De politie gaat Nederlandse slachtoffers van de wereldwijde hackaanval met ransomware proactief benaderen. Zowel grote als kleine organisaties zijn slachtoffer geworden.

Bedrijven die nog geen aangifte hebben gedaan, krijgen het verzoek om alsnog aangifte of melding te doen bij de politie-eenheid in de vestigingsplaats van het bedrijf.

Door gegevens van verschillende aanvallen te verzamelen, zoals gebruikte IP-adressen en bitcoin-gegevens, wordt de modus operandi achter de hackaanvallen mogelijk duidelijk.

Voor het ontsleutelen van de systemen en bestanden wordt geld gevraagd. De politie adviseert om niet te betalen. ‘We zien letterlijk terug in onderzoeken dat winsten van de ene aanval deels worden geïnvesteerd in infrastructuren van nieuwe aanvallen,’ aldus Matthijs Jaspers, werkzaam bij een van de Cybercrimeteams van de politie. ‘De politie probeert via een programmatische aanpak Nederland onaantrekkelijk te maken voor cybercriminelen. Niet betalen is daar een onderdeel van.’

Het implementeren van de Two-factor authentication (2FA) is eveneens verstandig. De politie ziet letterlijk in onderzoeken terug dat criminelen bedrijven met een 2FA onmiddellijk links laten liggen. Daarnaast adviseert de politie aan consumenten en bedrijven om zich te wapenen door updates altijd direct te installeren, antivirusprogramma’s te gebruiken en back-ups te maken van de gegevens op de computers.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond