Deel dit artikel
-

Politie en OM vragen extra aandacht voor WhatsApp-fraude

Komende vrijdag moeten zes verdachten zich op een speciale themazitting verantwoorden voor de rechter voor WhatsApp-fraude.

Naar schatting worden jaarlijks vele tienduizenden mensen benaderd en met grote regelmaat lukt het om geld afhandig te maken van goedwillende slachtoffers. Ook bij de politie Oost-Brabant komen jaarlijks vele meldingen en aangiftes binnen.

De ervaring is dat die onderzoeken niet of nauwelijks leiden naar de oplichters, ronselaars of organisatoren. Wel komt men vrijwel altijd uit bij de geldezels, mensen die hun rekening ter beschikking stellen van de criminelen en het geld contant voor de criminelen opnemen tegen een geringe vergoeding.

Deze week worden mensen alert gemaakt of gewaarschuwd met tal van tips, óók potentiële geldezels. Wanneer je je bankpas en pincode of loggegevens aan een ander uitleent onder verdachte omstandigheden, pleeg je namelijk een strafbaar feit.

Naast de genoemde zaak is er in de middag een zitting die draait om een andere fraudezaak. Ook hierin staan geldezels centraal, maar ook één ronselaar. De zitting draait om een bouwbedrijf, dat slachtoffer werd van digitale fraude, doordat vermoedelijk door één van de medewerkers op een verkeerde link was geklikt. In totaal werden tonnen overgeboekt naar diverse rekeningen van geldezels.

Deel dit bericht

1 Reactie

Wim

Ik heb de laatste maanden drie keer zo’n bericht gekregen. Het lijkt erop dat het behoorlijk wijd verbreid is. Hoog tijd dat de politie er een vinger achter krijgt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond