Deel dit artikel
-

Politie toont handel diep verborgen websites

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag foto’s gepubliceerd van drugs en wapens die op criminele marktplaatsen op internet werden verhandeld. Dinsdag heeft de politie vijf mannen, onder wie een gedetineerde, aangehouden.

In Enschede zijn twee mannen aangehouden van 30 en 31 jaar aan die worden verdacht van drugs- en wapenhandel op Black Market Reloaded en Utopia, Tor-websites waar drugs en andere illegale goederen werden verhandeld. De derde verdachte is een 29-jarige man uit Utrecht, die vermoedelijk ook betrokken was bij de zwarte marktplaatsen.

Black Market Reloaded ging eind vorig jaar offline na een grote toestroom van bezoekers. De plotselinge stijging ontstond toen de FBI in oktober de website Silk Road, een van de grootste concurrenten van Black Market Reloaded, offline haalde en de oprichter arresteerde.

De Nederlandse verdachten beheerden een eigen zwarte marktplaats onder de naam Utopia. De servers waarop deze website draaide zijn in het Duitse Bochum en Düsseldorf aangetroffen en gisteren in beslag genomen.

Een 46-jarige Nederlandse medeverdachte is al in oktober 2013 aangehouden toen hij onderweg was naar Duitsland met 1,5 kilo hasj, ruim veertig gram cocaïne, drie kilo amfetamine en ongeveer anderhalve kilo XTC-pillen. De man is vandaag  in zijn cel opnieuw aangehouden, nu voor betrokkenheid bij de illegale handel op internet en een poging tot uitlokking van een moord.

Het politieonderzoek onder de codenaam Commodore is begin 2013 gestart vanwege signalen over drugshandel op internet via anonieme, diep verborgen websites. Er zou sprake zijn van grootschalige handel in drugs en andere illegale goederen en diensten. Drugs konden worden besteld op deze Tor-websites en werden vervolgens in postzendingen wereldwijd verstuurd en afgeleverd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond