Deel dit artikel
-

Politie zet cybervrijwilligers in op het Darkweb

Veertien politievrijwilligers volgden gaan vanaf vandaag aan de slag als cybervrijwilliger, onder meer bij het Darkwebteam.

Het Darkweb is de meest diepe laag van het internet. Er wordt geschat dat 57 procent van alle daar actieve domeinen zich bezighoudt met illegale activiteiten. Feitelijk betekent de inzet van de cybervrijwilligers dat ze zich met behulp van de TOR-browser of anderszins op de verschillende marktplaatsen begeven en in kaart brengen welke activiteiten zich daar afspelen.

Ze kunnen er informatie inwinnen op het gebied van bijvoorbeeld wapen- en drugshandel, maar ook antwoord geven op onderzoeksvragen voortkomend uit lopende onderzoeken en zo een mogelijke bijdrage leveren aan strafrechtelijke onderzoeken.

De eerste cybervrijwilliger ging dit jaar al bij wijze van proef aan de slag bij het Darkwebteam in Driebergen. Daar deed hij onder meer onderzoek naar de handel in vuurwapens op het Darkweb en onderzocht hij of daar het fenomeen mensenhandel speelde.

Het is de bedoeling dat de vrijwilligers een deel van het werk vanuit huis kunnen doen. Zo kunnen ze hun tijd optimaal besteden aan de vragen van het Darkwebteam.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond