Deel dit artikel
-

Politie zet Instagram-accounts met vuurwerkhandel op zwart

De politie heeft de afgelopen weken ruim 1200 kopers en verkopers van verboden vuurwerk op internet in beeld gebracht. Honderden mensen van wie de werkelijke identiteit bekend is, hebben politie aan de deur gehad of kunnen op korte termijn een bezoek verwachten. Zestig Instagram-accounts waar vuurwerk te koop werd aangeboden, zijn op zwart gezet.

De handel in vuurwerk is de laatste jaren steeds meer verplaatst naar het internet. Het team Project Oorworm speurt sinds oktober op internet naar mensen die op zoek zijn naar illegaal vuurwerk of dat te koop aanbieden.

Tegen personen bij wie de politie vuurwerk aantreft, wordt proces-verbaal opgemaakt. Bij grotere hoeveelheden of recidive kunnen mensen ook worden aangehouden. Het vuurwerk neemt de politie in beslag.

Mensen van wie de werkelijke identiteit niet direct bekend is, worden in eerste instantie per mail door de politie aangesproken op hun gedrag. In deze mail zit ook een film die hen er op wijst dat het (ver)kopen van illegaal vuurwerk strafbaar is.

Sommige handelaren blijken zeer jeugdig te zijn. Een 13-jarige jongen uit Den Haag bood vuurwerk te koop aan op zijn Instagram-account.

Onderzoek naar de afzender van het vuurwerk – een Pools bedrijf – leverde adressen op van zo’n 160 personen. Bij hen troffen politiemensen van het landelijke team en rechercheurs van het vuurwerkteam Oost-Utrecht maandagavond zo´n 20 kilo vuurwerk aan.

Het team heeft ook een online handelsplaats benaderd waar verkopers illegaal vuurwerk aanboden. De eigenaar van de handelsplaats heeft de accounts van deze handelaren verwijderd en toegezegd nieuwe aanbieders van verboden vuurwerk te weren.

De grotere georganiseerde vuurwerkcriminaliteit krijgt dit jaar gewoon de aandacht die ze verdient, net als anders, zegt de politie.

Deel dit bericht

1 Reactie

Tim

Oke, even een domme vraag misschien. Maar hoe bied je iets te koop aan op Instagram? Gebruik je dan een speciale hashtag ofzo? Hebben jullie hier uitleg over? Bedankt.

En ik kan me ook voorstellen dat de Politie eigen Instagram accounts heeft aangemaakt om kopers mee te lokken. Soort digitale lokfiets.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond