Deel dit artikel
-

Politieke steun voor nieuwe belasting internetbedrijven

De ministers van Financiën van de grootste EU-lidstaten steunen een initiatief van de Europese Commissie om internetbedrijven te onderwerpen aan een nieuwe vorm van omzetbelasting.

Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje en de eurocommissarissen Valdis Dombrovskis en Pierre Moscovici pleiten voor de nieuwe belasting. Die moet ervoor zorgen dat internetbedrijven als Amazon, Facebook en Google belasting gaan betalen in de landen waar daadwerkelijk de waarde wordt gecreëerd, anders gezegd: daar waar de gebruikers zitten.

Nu betalen dit soort bedrijven enkel winstbelasting in de landen waar ze hun Europese hoofdkantoor hebben, vaak zijn dat Luxemburg of Ierland. Daar is de belasting laag. De landen waar de honderden miljoenen gebruikers van de internetdiensten zitten, daar waar de waarde ontstaat, vangen geen enkele belastingcent.

De Europese ministers van Financiën stuurden vorige week een brief aan G20-voorzitter Argentinië. Dit is een informeel forum waarin regeringsleiders van de grootste economieën van de wereld overleggen over thema’s als financiële stabiliteit, economische groei en ontwikkeling.

De Europese Commissie, de initiatiefnemer, stelt voor om een belasting in te voeren die de internetbedrijven belast met tussen de één en vijf procent over de omzet in een land. Het plan raakt alle internetbedrijven met een mondiale omzet van minimaal 750 miljoen euro, waarvan minimaal tien à twintig miljoen in Europa wordt gerealiseerd. Daaronder vallen wel Airbnb, Facebook, Google, Instagram en Twitter, maar bijvoorbeeld niet Netflix en Spotify. Zij dragen immers al lokaal BTW af.

Foto: G20 Argentina (c)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond