Deel dit artikel
-

Populis is Europa’s snelst groeiende online medianetwerk

Populis, ook wel het Europese Demand Media genoemd, is het snelst groeiende netwerk van online media. De sites werden in september door 17,5 miljoen Europeanen bezocht.

Het grootste online medianetwerk is Populis uit Dublin zeker niet. Maar volgens cijfers van onderzoeker ComScore is het wel de snelste groeier. Tussen september 2010 en september 2011 nam het aantal unieke bezoekers met 44 procent toe tot 17,5 miljoen.

Groeispurt door overnames

Populis groeide harder dan bijvoorbeeld EA Online, Mozilla, NY Times Digital, WordPress, LinkedIn en Rakuten. De snelste stijgers onder Europese uitgevers boeken groeipercentages tussen de 10 en 15 procent.

Het Ierse bedrijf exploiteert een netwerk van 500 sites waarvoor freelancers tekst en video maken. De uitgever laat kopij creëren wanneer hij weet op voorhand weet dat de kosten zijn gedekt. Het Amerikaanse Demand Media werkt op vergelijkbare wijze. Populis pleegde afgelopen jaar een aantal overnames en exploiteert onder meer Better Deals en Excite Europa.

Het medianetwerk boekte vorig jaar een omzet van 58 miljoen euro.

Bereik Google: 91 procent

Degene met het grootste bereik in Europa mag niet verrassend heten. Google bereikt met zijn sites, waaronder de zoekmachine zoekmachine en YouTube, maandelijks 341 miljoen Europeanen, oftewel: 91 procent van de online populatie. De Microsoftsites volgen met een penetratie van 71 procent, Facebook is de nummer drie met 67 procent. Dat zijn maandelijks 250 miljoen internetters.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat Nederlanders tot de kopgroep van digitale mediaconsumenten behoren. Ze zijn gemiddeld 33,4 uur per maand online, wat na de 35,6 uur in Engeland het meeste van Europa is. Het gemiddeld aantal bezochte pagina’s per maand komt voor Nederlanders uit op 3.303, wat na de 3.807 pagina’s in Turkijke he meest is.

Nederlanders zijn maandelijks een kwart langer online dan het Europees gemiddelde van 26,4 uur.

Foto: Milan Klusacek (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond