Deel dit artikel
-

Positieve en negatieve impact van coronacrisis op IT sector

De coronacrisis valt zowel positief als negatief uit voor de IT-sector. Hosting- en cloudaanbieders profiteren van meer thuiswerken en extra online verkopen, terwijl bedrijven die systemen onderhouden en bestaande IT vernieuwen, juist meer omzetdruk voelen. Per saldo groeit de markt naar verwachting met 1 procent in 2020. Dit blijkt uit het nieuwe vooruitzicht voor de software en IT services van het ING Economisch Bureau.

Direct na de invoering van de coronamaatregelen was er een piek in de vraag naar software en dienstverlening voor werk en onderwijs op afstand. Cybersecurity werkzaamheden namen bovendien toe. Klanten in de detailhandel en andere sectoren startten daarnaast meer online activiteiten op, waarvan IT-dienstverleners profiteerden. De grootste impulsen van deze versnelde digitaliseringsslag lopen er nu langzaam uit, waardoor de sector ook in 2021 in een bescheiden tempo groeit.

Een bepalende factor voor de prestaties van IT-bedrijven is de samenstelling van de klantenportefeuille. Bedrijven met relatief veel klanten in sectoren die sterk geraakt zijn door de coronacrisis voelen de pijn. Klanten uit de luchtvaart, reisbranche en horeca zetten IT-projecten op een lager pitje of zelfs helemaal stop. Toch zijn deze drie branches maar goed voor 2 procent van de binnenlandse omzet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond