Deel dit artikel
-

PostNL bezorgers dreigen met eigen bedrijf

Zelfstandige bezorgers die pakketten rondbrengen voor PostNL, gaan een concurrerende bezorgdienst opzetten als het bedrijf geen betere arbeidsvoorwaarden biedt.

Zondag zal Subco Partners, een collectief van 450 zelfstandige bezorgers, zich voor acties gaan verzamelen in Amsterdam.

PostNL heeft onlangs toegezegd dat het de arbeidsvoorwaarden van de zelfstandige bezorgers wil evalueren. De huidige arbeidsomstandigheden voor zelfstandige bezorgers is slecht. Ze moeten bijvoorbeeld eigen bestelbussen aanschaffen. Mogelijk dat een deel van hen in vaste dienst kan komen. De voorwaarden blijven echter onduidelijk, vindt Subco.

Deel dit bericht

4 Reacties

Jerome

Moet je niet mee drijgen maar gewoon doen

Henk

De vraag is of ze de kennis, geld (investering) en netwerk hebben om zoiets te beginnen. Lijkt me sterk. Vooral de bezorgers zelf worden uitgeknepen, maar dat zijn niet de mensen die een bedrijf op kunnen bouwen.

Stef Bouwhuis

Het probleem is dat de grote 8 pakketbedrijven (multinationals) elkaar op de laagste prijs beconcurreren. Als PostNL zijn prijs omhoog zou doen, zullen opdrachtgevers direct overschakelen naar een goedkopere collega. Meerwaarde is er niet, dus gaat het alleen om centen.

De opdrachtgevers, die het onderste uit de kan willen zonder enige morele verantwoordelijkheid te voelen voor mensen onderaan de keten, zijn hoofdverantwoordelijk. Niemand durft het aan te kaarten, maar de verplichte ‘tendering’ bij overheid en trendvolgers is een veilig bij afslag. De prijsdruk is constant omlaag tot onverantwoord lage prijzen en iemand moet daar de rekening voor betalen. Dat is de ZZP-er!

Als de moraliteit bij de grote opdrachtgevders, die de prijs in pakketland dicteren niet aanwezig is, is het enige wat zzp-ers kunnen doen zich net als werknemers organiseren om een beetje tegengas te kunnen geven. SUBCO geeft nu tegengas. Dapper jongens! Als deze groep voor zichzelf MOET beginnen, omdat PostNL en diens concurrenten niets aan de situatie kunnen/willen veranderen, dan zouden opdrachtgevende bedrijven met een moraal (= echt maatschappelijk verantwoord ondernemen!) juist voor deze groep moeten kiezen. Al is het een paar dubbeltjes duurder!

Laten we massaal druk gaan uitoefenen op de ‘multinationals in pakketvervoer’ (allemaal voormalig door overheden gefinancierde postbedrijven uit andere landen). De menselijke moraal moet weer winnen, want het kan niet zo zijn dat wij als consument, omdat we op het internet willen bestellen kiezen tégen een eerlijk inkomen voor de vervoerders (of wie dan ook onderaan in de keten).

De periode van uitbuiting en slavernij moet eens voorbij zijn!

Stef Bouwhuis

Elizabeth

Hadden die gasten maar een vak moeten leren. Wacht al een aantal dagen op twee pakketjes.
Mij benieuwen of die aankomen en in welke staat. Er zit breekbaar spul bij. En bij wie moet je klagen als het misgaat? TNT zal zich dan snel niet thuis melden en verschuilen achter overmacht e.d. Buiten dat heb ik de verzendkosten betaald en tot nu toe niets ontvangen. Schandalig!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond